Trading

Jövőre is 111 dollár körül lesz az olajár a brit bank szerint

S.Rita | 2022.06.07. 10:08

A Barclays 11 dollárral emelte a Brent nyersolaj hordónkénti árával kapcsolatos előrejelzését 2022-re, és 23 dollárral 2023-ra.

A brit bank a Brent árát a jövő évet illetően is átlagosan 111 dollárra, míg az amerikai West Texas Intermediate (WTI) árát 108 dollárra látja, az Európai Unió szankcióit követő nagyobb és tartósabb orosz ellátási zavarokra hivatkozva.

Hét elején az irányadó Brent nyersolaj határidős jegyzései hordónként 120 dollár körül, míg a WTI határidős jegyzései 119 dolláron álltak.

Az orosz olajtermelés várhatóan napi 1,5 millió hordóval (bpd) csökken az év végéig – közölte a Barclays, hozzátéve, hogy már nem számít a készletek normalizálódására.

A korlátozott szabad kapacitás és a korlátozott amerikai kínálatnövekedés azt jelenti, hogy a készletek valószínűleg szűkösek maradnak az előrejelzési időszakban, hacsak nem következik be a kereslet jelentős lassulása a tovagyűrűző hatások miatt” – írta jegyzetében a bank.

Az EU vezetői a múlt héten megállapodtak abban, hogy az év végéig 90%-kal csökkentik az Oroszországból származó kőolajimportot.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) adatai szerint a Nemzetközi Energiaügynökség szerint az orosz nyersolaj- és kőolajtermék-export közel fele Európába irányult Oroszország ukrajnai inváziója előtt.

A Citi Research hétfőn megemelte az idei negyedéves olajár-előrejelzését és a 2023-ra vonatkozó éves átlagra vonatkozó kilátásait, megjegyezve, hogy az Iránból érkező további szállítások erősen késleltetettnek tűnnek.

 

fotó:pixabay

  S.Rita
Címkék
#Barclays   #Brent   #előrejelzés   #energia   #olajár   #WTI  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.