Szabályozás

Az energiaválság következményeként Pakisztán visszatér az ötnapos munkahétre

NRGreport | 2022.06.08. 08:00

A reuters értesülései szerint Pakisztán a kabinet által kedden jóváhagyott energiatakarékossági terv részeként hatról öt napra csökkenti a hivatalos munkahetet az energia- és üzemanyag-fogyasztás csökkentése érdekében.

A lépésre azért került sor, mert a dél-ázsiai országot órákig tartó áramkimaradások sújtják, mivel a nyári csúcsidőszakban a kereslet meghaladja a termelést. Az üzemanyagárak emelkedése további problémákat okoz, és a helyi valuta rekordalacsony szintre esett a dollárral szemben.

Súlyos válsággal nézünk szembe… Kétségbeesetten szükségünk van energiatakarékossági intézkedésekre. Minden lehetőséget ki kell használnunk az energiatakarékosság érdekében” – mondta Marriyum Aurangzeb tájékoztatási miniszter egy sajtótájékoztatón.

Áprilisi hivatalba lépése után Shehbaz Sharif miniszterelnök öt napról hat napra növelte a munkahetet a termelékenység növelése érdekében, és egyedül a vasárnap volt szabadnap a pakisztáni dolgozóknak. A megnövelt munkanapok azonban a kormányhivatalok és az alkalmazottak nagyobb áram- és üzemanyag-fogyasztását eredményezte.

Aurangzeb szerint az új takarékossági terv részeként jóváhagyták a miniszterek és kormánytisztviselők hivatalos üzemanyag-támogatásának 40%-os csökkentését is.

A kabinet egy bizottságot is felállított, hogy kidolgozza a pénteki otthoni munkavégzés tervét valamennyi kormányzati és félkormányzati hivatal számára, valamint, hogy felkészítse a kereskedelmi piacokat a korai zárásra.

Pakisztánban az elmúlt hónapban órákig tartó áramkimaradások voltak, a városi központokban napi négy-hat órás, a vidéki területeken pedig több mint nyolc órás áramszünetekkel, miközben a hőmérséklet országszerte az egekbe szökött – egyes területeken akár 50 Celsius-fokig is.

Aurangzeb elmondta, hogy jelenleg 4600 megawatt a különbség a kínálat és a kereslet között, a kínálat 21 000 megawatt, a kereslet pedig 25 600 megawatt.

A Sharif-kormány az energiaágazat rossz irányításáért a megbuktatott miniszterelnök, Imran Khan előző kormánya által elkövetett hibákat okolta, amit Khan és támogatói egyértelműen cáfolnak.

Az emelkedő energiaárak miatt Pakisztán fizetési mérlegválsággal küzd, a devizatartalékok 10 milliárd dollár alá csökkentek, és az infláció is kétszámjegyű.

Fotó: unsplash.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.