Rezsi

Közeleg a 6 dolláros benzinár Amerikában

S.Rita | 2022.06.08. 00:13

Energiaipari piacelemző szakértők szerint egyre valószínűbbnek tűnik a 6 dolláros benzinár Amerikában, és nem tudni hol áll meg. Ez duplája az egy évvel ezelőtti, és triplája a két évvel ezelőtti árszintnek.

Az energiaipar ársáv-előrejelzéseinek vezető szolgáltatója, a Schork Group arra figyelmeztetett, hogy a 6 dollár/gallon ársáv valószínűsége „nagyon is valós”, és  még csak nem is látszik vége az árak emelkedésének. (1 gallon=3,78 liter, ami 362 forintos dollár árfolyamon számolva 563 ft/liter benzinárat jelent)

Kedden az AAA szerint az országos átlagár egy gallon benzinért 4,91 dollárral már eleve új rekordot döntött, ami közel 30 centtel magasabb, mint az előző héten, és 61 centtel magasabb, mint az előző hónapban.

A szövetség hozzátette, hogy jelenleg már 14 államban 5 dollár feletti átlagot kell fizetni egy gallon benzinért.

Az EIA (Energy Information Administration) adatai szerint 2020 májusában 1,961 volt egy gallon, 2021 májusában fordult 3 dollár fölé, és mostanra az 5 dolláros sávban mozog már.

eia.gov

Kedden délután az olajárak emelkedtek, az augusztusi Brent nyersolaj határidős jegyzése körülbelül 1%-kal, hordónként 120 dollárra, a júliusi szállítású West Texas Intermediate amerikai nyersolaj határidős jegyzése pedig körülbelül 0,89%-kal, hordónként 119 dollár körüli szintre emelkedett.

Schork kedden rámutatott a közgazdasági axiómára, miszerint „a magas árak a magas árak ellenszere. De ez azon a tényen alapul, hogy ha elég magasra emeljük az árakat, akkor növelni fogjuk a termelést, ösztönözni fogjuk a nagyobb kínálat piacra vitelét.

Sajnos az elmúlt két évben a Fehér Ház és a Wall Street által küldött üzenetek alapján a beruházások nem irányulnak a jövőbeni termelésbe. Emiatt nem fogjuk tudni a termelést a magas árakhoz igazítani, s így jelenleg tényleg nem látszik, hogy hol lesz a vége” – magyarázta a piacelemző cég igazgatója, Stephen Schork.

Az éghajlatváltozás elleni küzdelmet célzó rendeletek sorában Biden elnök már hivatalba lépésének első napján törölte a Keystone XL olajvezetéket, és ideiglenesen felfüggesztette az olaj- és gázipari engedélyek kiadását szövetségi földeken és vizeken.

Schork az olajárakra vonatkozóan is csak emelkedést lát, szerinte nem kizárt a 2008-as rekord 147,27 dolláros WTI nyersolaj ár sem, és szerint 14%-os esélye van annak, hogy ezt a szintet július 4-ig újra elérik. Sőt, szerinte simán mehet 150 dollár fölé is az olajár.

Múlt havi beszédében Biden azt nyilatkozta, hogy az Egyesült Államok „hatalmas lépéseket tett” a gazdaság talpra állításában – és saját politikájának tulajdonította ezt -, miközben az inflációt és a rekordmagas benzinárakat a koronavírus-járványra és Vlagyimir Putyin orosz elnökre fogta.

„Azt akarom, hogy minden amerikai tudja, hogy nagyon komolyan veszem az inflációt, és ez a legfőbb belpolitikai prioritásom”mondta Biden május 7-én a Fehér Házban.

fotó: foxnews

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.