Fenntarthatóság

Az USA és Németország összefog a bolygó jövőjéért

NRGreport | 2022.06.09. 10:00

A megállapodás értelmében a két ország olyan technológiákat fejleszt és alkalmaz, amelyek felgyorsítják a tiszta energiára való áttérést, különösen a tengeri szélenergia, a kibocsátásmentes járművek és a hidrogén területén, írja az Al Jazeera.

Az Egyesült Államok és Németország megállapodást írt alá az együttműködés elmélyítéséről a fosszilis tüzelőanyagokról a megújuló energiaforrásokra való áttérés terén, annak érdekében, hogy megfékezzék az éghajlatváltozást. Az együttműködés kiemelt területei a tengeri szélenergia, a kibocsátásmentes járművek fejlesztése és a hidrogénenergia felhasználása. 

Az Egyesült Államok és Németország ígéretet tett arra, hogy globálisan együttműködnek az előremutató éghajlatpolitikák és az energiabiztonság előmozdítása terén is.

Kifutunk az időből

John Kerry, az Egyesült Államok éghajlatváltozási megbízottja elmondta, mindkét ország célja, hogy a tiszta energiára való átállás előnyeit mielőbb kiaknázza új munkahelyek teremtésével, valamint hogy lehetőségeket kínáljanak a vállalkozások számára a megújuló energiaforrások növekvő piacán.

Az ilyen piacok közös szabványoktól függenek, például attól, hogy milyen hidrogén minősíthető „zöldnek”. A tisztviselők most azon fognak dolgozni, hogy közös definíciót alkossanak, amely biztosítja, hogy az Atlanti-óceán egyik oldalán előállított hidrogént az Atlanti-óceán másik oldalán is el lehessen adni.

Robert Habeck, Németország energia- és éghajlatvédelmi minisztere szerint a megállapodás a globális felmelegedés elleni küzdelem sürgősségét tükrözi. A tudósok szerint a 2015-ös párizsi éghajlatváltozási megállapodásban kitűzött célok eléréséhez még ebben az évtizedben világszerte jelentős kibocsátáscsökkentésre van szükség.

Szó szerint kifutunk az időből” – mondta Habeck, aki az éghajlatváltozást „nemzedékünk politikai kihívásának” nevezte.

Nagyon konkrét nyilatkozatok

Az amerikai-német megállapodás aláírására a hét kiemelt gazdasággal rendelkező ország (G7) energia- és éghajlatváltozási minisztereinek találkozója alkalmával került sor.

A csoport várhatóan pénteken egy sor új kötelezettségvállalást jelent be az éghajlatváltozás elleni küzdelemmel kapcsolatban, többek között közös célt tűz ki a széntüzelés csökkentésére és a globális felmelegedés által érintett szegény országoknak nyújtott pénzügyi támogatás növelésére.

A szén erősen szennyező fosszilis tüzelőanyag, amely az ember által okozott globális üvegházhatású gázkibocsátás egyötödéért felelős.

Vannak nagyon konkrét nyilatkozatok és megállapodások a megújuló energiák bővítéséről, de például a szénszállítás megszüntetéséről is” – mondta Steffi Lemke német környezetvédelmi miniszter.

A G7-tagok közül Nagy-Britannia, Franciaország és Olaszország a következő évekre célul tűzte ki, hogy felhagynak a szén elégetésével az elektromos áram előállításához. Németország és Kanada 2030-ra szeretné ezt megvalósítani, Japán több időt szeretne, míg a Biden-adminisztráció szándékai szerint az Egyesült Államokban 2035-re megszűnik a fosszilis tüzelőanyagok használata a villamosenergia-termelésben.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.