Vállalatok

A rekordokat döntögető inflációval szembesülve Biden az Exxont és az olajcégeket kritizálja a profit miatt

NRGreport | 2022.06.11. 14:00

Joe Biden amerikai elnök pénteken azzal vádolta az amerikai olajipart, és különösen az Exxon Mobil vállalatot, hogy a profit hízlalása érdekében kihasználja a kínálati hiányt, miután egy jelentés szerint az infláció új, 40 éves rekordra emelkedett, írja a reuters.

Az amerikai fogyasztói infláció májusban felgyorsult, a benzinárak rekordmagasságot értek el, az élelmiszerek ára pedig megugrott, ami négy évtized óta a legnagyobb éves növekedést eredményezte. Egy gallon normál benzin átlagosan 4,99 dollárba került pénteken országszerte.

Biden, aki azzal a fogadalommal lépett hivatalba, hogy csökkenti az Egyesült Államok fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségét, pénteken azt mondta, reméli, hogy felgyorsul az olajkitermelés, amely várhatóan jövőre rekordmagasságot ér el az Egyesült Államokban.

Ugyanakkor figyelmeztetést is intézett az iparághoz, amelynek profitja az olaj- és gázárakkal együtt megugrott, rámutatva, hogy a nyereségek azt bizonyítják, hogy a fogyasztók  a magasabb munkaerő- és szállítási költségekhez képest is többet fizetnek.

 

Az Exxon idén Isten pénzét is megkereste” – mondta Biden a Los Angeles-i kikötőben a dokkmunkások szakszervezetének képviselői előtt tartott beszédét követően újságíróknak. “Az amerikai olajtársaságok a magasabb profitot nem arra fordítják, hogy többet fúrjanak, hanem arra, hogy visszavásárolják a részvényeiket” – tette hozzá.

 

A részvény-visszavásárlások javítják az egy részvényre jutó nyereséget azáltal, hogy csökkentik a forgalomban lévő részvények számát, ami közvetve hozzájárul a részvényárak emelkedéséhez. A vállalatok a részvényvisszavásárlást a befektetők jutalmazási módjának tekintik.

 

Miért nem fúrnak? Mert több pénzt keresnek, ha nem termelnek több olajat” – mondta Biden. „Exxon, kezdjetek el befektetni és fizessétek be az adót.

 

Az Exxon visszavágott a megjegyzésekre, megjegyezve, hogy tovább növelte amerikai olaj-, benzin- és dízeltermelését, és komoly kölcsönöket vett fel a termelés növelésére, miközben 2020-ban veszteségeket szenvedett el.

 

Rendszeres kapcsolatban állunk a kormányzattal, tájékoztatva őket a termelés növelésére és az amerikai finomítói kapacitás bővítésére tervezett beruházásainkról” – mondta Casey Norton szóvivő.

 

Elmondta, hogy az Exxon 50%-kal növeli a kiadásokat a nyugat-texasi palaüzemekben, ahol idén 25%-kal több kitermelésre számít, miután tavaly 190 ezer hordóval növelte az olajtermelést. Egy folyamatban lévő texasi finomító bővítése egy új közepes méretű finomítónak megfelelő mennyiséget fog hozzáadni, mondta Norton.

Elmondásuk szerint az Exxon, a legnagyobb amerikai olajtermelő 2020-ban mintegy 20 milliárd dolláros veszteséget szenvedett el, és több mint 30 milliárd dolláros  hitelt vett fel  a működés finanszírozására. Tavaly 40,6 milliárd dollár adót fizetett, 17,8 milliárd dollárral többet, mint 2020-ban.

Biden korábban az amerikai olaj-, gáz- és finomítóipart szidta, amiért „az ukrajnai háború okozta kihívást arra használják fel, hogy túlzott profitszerzéssel vagy áremelésekkel súlyosbítsák a családok helyzetét„.

Az Exxon hét év óta a legnagyobb negyedéves nyereséget könyvelte el, amikor februárban a negyedik negyedévről számolt be. Miután néhány évvel ezelőtt leállította a részvény-visszavásárlásokat, idén újraindította azokat, és ígéretet tett arra, hogy jövőre akár 30 milliárd dollárt is elkölt.

Számos vállalat közölte, hogy visszafogja azokat a kiadásokat, amelyek növelhetnék az olajkitermelést a hordónkénti 100 dollár feletti olajárak csökkentése érdekében, mert a befektetők ezt követelik tőlük.

A megugró költségek politikai fejfájást okoztak a Biden-kormányzatnak, amely több intézkedéssel is próbálkozott az árak csökkentése érdekében. Ezek közé tartozik a hordók rekord mértékű felszabadítása az amerikai stratégiai tartalékokból, a nyári benzin előállításával kapcsolatos szabályok alóli felmentés, valamint a főbb OPEC-országokra való támaszkodás a termelés növelésére.

Biden pénteki felszólalásában sürgette a kongresszust, hogy fogadjon el olyan jogszabályokat, amelyekkel csökkenthetők az energia-, a vényköteles gyógyszer és a szállítási költségek.

Kép forrása: unsplash.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.