Szabályozás

Magyarország 18 millió liter 95-ös benzint és 29 millió liter gázolajat szabadított fel, hogy ne legyen gond az üzemanyagellátással

S.Rita | 2022.06.12. 22:24

Magyarország is elérhetővé tette stratégiai tartalékainak egy részét belföldi felhasználásra, hogy a schwechati olajfinomító tervezettnél hosszabb leállása ne okozzon gondot hazánk üzemanyag-ellátásában, jelentette be Palkovics László technológiai és ipari miniszter szombat este.

A OMV ausztriai Schwechatban működő olajfinomítója látja el Magyarország környékbeli, mintegy 200 magyarországi benzinkútját is. A létesítmény április elején tervezett karbantartás miatt leállt, és most pénteken indították volna újra, azonban megsérült a fő lepárló. Mivel a vállalat egyelőre csak a károk felmérésénél tart, a javítás még megjósolhatatlan ideig el fog tartani.

Hogy a kieső import ne is okozzon gondot, a magyar kormány – az osztrák kormányhoz hasonlóan – úgy döntött, hogy hozzányúl a stratégiai olajkészlethez, és a 95-ös benzinből 18 millió litert, a gázolajból 29 millió litert szabadít fel. Ez a  mennyiség 7-10 napos importkiesést tud kiváltani – mondta el a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára, Grád Ottó.

Az OMV elsőbbségi hozzáférésre jogosult, de a rendelet szerint kizárólag „a magyarországi töltőállomás hálózatában és nagykereskedelmi partnerei részére értékesítheti tovább Magyarország határain belül történő kiskereskedelmi értékesítés céljából”.

A kormány azt kérte, hogy a felszabadított stratégiai benzin és dízel tartalékot az OMV a lehető leghamarabb pótolja vissza.

fotó: OMV

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.