Trading

Minden rendben van a Barátság kőolajvezetékkel, bár nem messze az ukrán határtól három robbanásról is beszámoltak

S.Rita | 2022.06.12. 19:14

Újságírók szerint három robbanás is történt az ukrán határtól 40 kilométerre lévő kőolaj létesítményei közelében, de nem kell megijedni, zavartalan a kőolajszállítás.

A brjanszki területen ismeretlen szabotőrök három rögtönzött robbanószerkezet elhelyezésével próbálták felrobbantani a Drzsba kőolajvezeték egy szakaszát -erről a Baza hírportál orosz kiadása számolt be.

A portál szerint a stratégiai fontosságú létesítménynél három robbanószerkezet nélküli robbanószerkezetet helyeztek el szabotőrök. Az egyik robbanás következtében megrongálódott egy olajvezetékszelep tápegységgel ellátott alállomás, egy másik pedig a vezeték lefektetésének helyén dübörgött, ami után egy 40 x 20 cm-es tölcsér alakult ki.

Az újságírók azt állítják, hogy a Barátság kőolajvezeték nem sérült meg szabotázs következtében, de az alállomás megrongálódott. A robbanások után a szelepet vezérlő tápegységet áramtalanították. A brjanszki régióban február 24-e óta nem történt gázvezeték okozta olajszivárgás.

A Barátság kőolajvezeték

A hatvanas évek elején készült Barátság kőolajvezeték a maga 4000 kilométeres hosszúságával a világ egyik leghosszabb, jelenleg is működő kőolajvezetéke.

Ez oroszországi hatalmas, szovjet korabeli olajvezeték ma az európai energiainfrastruktúra létfontosságú része, innen szállítják a kőolajat a régió finomítóiba: Európa ma körülbelül 2,4 millió b/d (hordó/nap) nyersolajat és 1,4 millió b/d finomított terméket vásárol Oroszországtól.

A Barátság kőolajvezeték valamivel több mint 1 millió b/d nyersolajat szállít, Fehéroroszországon és Ukrajnán keresztül, és így látja el Lengyelországot, Németországot, Magyarországot, valamint a Cseh Köztársaságot és Szlovákiát. Néhány, a csővezeték útvonalán fekvő finomító számára ez az egyetlen nyersolajforrás.

Európán belül Németország, Hollandia és Lengyelország veszi fel messze a legnagyobb mennyiségben az orosz nyersolajat – bár összesen 24 európai OECD-ország importál kisebb-nagyobb mértékben orosz nyersolajat.

Mivel a régió maga csak 3 millió napi hordómennyiséget termel, nagyrészt kőolajimportra támaszkodik, amelynek több mint egynegyede Oroszországból származik.

Az európai termékimport mintegy 40%-át a gázolaj teszi ki, amely számos gazdasági tevékenységhez nélkülözhetetlen. A finomítói alapanyag és a fűtőolaj a termékimport további 20%-át teszi ki.

A Transneft megerősítette, hogy a vezeték rendben működik, és nem volt fennakadás az Európai Unió országaiba irányuló kőolajtermék-ellátásban.

fotó: pixabay

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.