Mobilitás

Elektromos autók – Töltőállomások és számok

Benedek Attila | 2022.06.13. 04:02

Egyre több az elektromos autó és a töltőhálózat is folyamatosan gyarapodik. Ez elég ok az optimizmusra?

Tavaly év végén kiadott az Magyar Távirati Iroda (MTI) egy hírt, amelyben az állt, hogy 2021-ben, hazánkban a nyilvános töltőállomások száma 1627 darab volt. Ahogy a nagy könyvben meg van írva: egy adat nem adat! Úgy tudjuk a legkönnyebben ezt az információt és más dolgokat is kiértékelni, ha mellé teszünk számokat, adatokat. Ez után el lehet dönteni, hogy örüljünk vagy sem.

Zuhanás a mélybe

Szerencsés, ha a hazai töltőállomások számait, a korábbi évek értékeihez mérjük. Így tisztán látni, hogy milyen ütemben növekszik a hálózat. Ha például Hollandiával vetjük össze az 1627-es értéket, akkor néhány hard core villanyautós, gyorsan eret vág magán. Az oka: hollandusoknál a töltők száma 66 ezer…

Ami valamennyire megnyugtató, hogy nem csak mi vagyunk lemaradva. Az Európai Unióban három élharcos található a témában: a németalföldiek mellett, a németeknél és a franciáknál a legnagyobb a töltőpontok sűrűsége. A szintetikus benzintől zöldülő Audik hazájában 46 500 töltőhely szolgálja ki az autósokat, az atomenergiát használó franciáknál pedig 45 ezer helyen lehet elektromos autót tölteni. A 2020-ban, az EU-ban használt töltők száma 224 237 darab volt.

A 2020-as bulgáriai 194 és a görög 275 darab töltő szám mutatja, hogy akadnak nálunk jóval rosszabbul állók is. Romániában, 2021-ben 1500-nál állt meg a számláló.

A hazai helyzet

Aki Pest megyében vagy Budapesten villanyautózik, annak a legjobb, ugyanis az említett környéken 788 darab töltőpont található. Ha valaki kaland elemekkel szeretné fűszerezni az életét, annak javasoljuk, hogy csak nyilvános töltőket használjon. Ha innen extrém irányba menne valaki, akkor Tolna vagy Nógrád megyében kell halkan suhannia: itt megyénként mindössze tucatnyi töltőpont található…

Az autók száma

Lehet lelkesedni a tisztán elektromos autókért, de a számok jól mutatják, hogy ez műfaj még a kezdeteknél tart. Az európai autógyártók szövetségétől (ACEA) származó adatok szerint 2020-ban 538 ezer elektromos autót vásároltak a kontinensen. Ebben az esztendőben az EU-ban futó autóknak mindössze 0,2 százaléka volt elektromos, a hibrideknél ez az arány 0,8 százalék.

Ide jól passzol pár kérdés, ami megmutatja a környezetvédelem néhány furcsaságát. A becslések szerint 1,42-1,5 milliárd belső égésű motorral szerelt, folyamatosan szennyező autó mikor fogy el? Esetleg a zöldítésükre nem kellene egy kicsit jobban fókuszálni? Viszonyítás: az elektromos autók száma nemrég lépte át a 10 milliót.

A gázolaj zöldítéséről ebben a cikkben olvashat, a benzinéről pedig itt.

Megoldás         

Szerencsére terjednek az elektromos autók, három fő területtől várható a gyorsabb töltőhálózat növekedés. Az egyiket az autógyárak jelentik, amelyek európai uniós pénzeket is felhasználva bővítik a több márka által használt hálózatukat. Erre példa az Ionity, amely első lépésként a fő európai közlekedési folyósokat hálózza be. Az önállóan terjeszkedő gyártókat a Tesla képviseli.

Közben a hagyományos olajtársaságok szépen átalakulnak energia cégekké, így biztos túl tudnak élni az elektromos korban is. Őket nem kell félteni, mert a kiterjedt kúthálózatuk jó alapot jelent a jövőre nézve. Az ő terjeszkedési tempójuk kivárásos, a legfürgébbek az energiacégek, akiknek érdeke az energia eladása.

A hazai helyzet izgalmas elektromos autó töltés terén, mert a legolcsóbb mód az otthoni töltés, a legdrágább az Ionity-féle hálózat.

Kép forrása: Ionity

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.