Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

Kábeles siklóval lehet majd megkerülni Párizst

Nagy Nikoletta | 2022.06.13. 11:39

Busz, metró, vonat, villamos… sikló? Úgy tűnik, a párizsiaknak újfajta lehetőségük lesz az ingázásra, elég valószínű ugyanis, hogy 2025-re megépül a kábeles sikló a város külső kerületeiben.

A Câble 1 (C1) vonal a délkeleti Créteil és Villeneuve-Saint-Georges elővárosokat köti majd össze a párizsi metró metróvonalaival, és a 4,5 km-es utat 17 perc alatt teszi meg – kevesebb mint fele annyi idő alatt, mint amennyi ma busszal. Az építkezés még idén elkezdődik, a felvonót 2025-ben nyitják meg az utasok előtt – mondta az Euronews szerint Laurent Probst, az IDFM regionális közlekedési hatóság főigazgatója a Parisien újságnak.

Nem a párizsi C1 felvonó lenne az első városi, közlekedésre is használható sikló Franciaországban. 2016-ban Brest városa megnyitott egy 460 méter hosszú, hasonló felvonót, amely folyón átívelve köti össze a városrészeket.

A párizsi várostervezők nemcsak a siklót, hanem három további lehetőséget is fontolóra vettek: több busz bevezetését a környéken, új híd építését, amely közvetlenül a Créteil Pointe du Lac metróállomáshoz kapcsolódik, és a közlekedési kapcsolatok javítását egy másik közeli állomáshoz. Míg Párizs közel sem olyan dimbes-dombos, mint a legtöbb más, felvonókra támaszkodó város, mint például a bolíviai La Paz, Créteil nehéz földrajzi helyzete segített a felvonó mellett dönteni. Egy autópálya és egy nagysebességű vasútvonal vágja át a területet, ami megnehezíti a tipikus föld feletti lehetőségeket, például a villamosvonalakat. Az akadályok átugrásával a felvonó olcsóbb megoldást kínálhat 132 millió eurós becsült árral.

Ha a C1-es forgalomba kerül, Párizs csatlakozik a világ azon városaihoz, amelyek tömegközlekedésként használják a felvonót. La Paz mellett a kolumbiai Medellin és az észak-olaszországi Bolzano ismert tömegközlekedési felvonóiról, míg egyes lakástulajdonosok az új-zélandi fővárosban, Wellingtonban saját személyes felvonórendszert telepítenek, hogy feljussanak a város meredek domboldalain.

Ha a C1 jól megy, a Párizst körülvevő Ile-de-France régió akár tizenkét jelenleg is mérlegelés alatt álló felvonóvonallal követheti.

  Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.