Szabályozás

Államosíthatják a Lukoil szicíliai finomítóját

S.Rita | 2022.06.13. 01:15

Olaszország ökológiai átmenetért felelős minisztere kijelentette, hogy a Lukoil olaszországi, Szicília szigetén található finomítója esetében az államosítás is egy lehetséges opció.

Május végén az Európai Unió vezetői megállapodtak az orosz nyersolajra vonatkozó fokozatos embargó bevezetéséről -néhány kivételtől eltekintve. A tengeri import tilalma súlyosan érintheti a finomítót.

„Több lehetőséget is vizsgálunk, az egyik például az államosítás… a másik, hogy belép egy külső vevő, aki megveszi” – mondta Roberto Cingolani miniszter az Il Foglio című napilap által szervezett rendezvényen, anélkül, hogy részletezte volna, kire gondol, mint vevő.

Az ISAB-finomító az olasz finomítói kapacitás mintegy 20%-át teszi ki. Mintegy 1000 munkavállalót foglalkoztat, és korábban az alapanyag 30-40%-át Oroszországból vásárolta, a többit a nemzetközi piacokról szerezte be.

Oroszország ukrajnai inváziója óta azonban szinte az összes nyersolajat a Lukoiltól kell beszereznie, mivel a nemzetközi bankok már nem nyújtanak hitelt.

A LUKOIL 14 éve Olaszországban

A PJSC LUKOIL 2008-ban szerzett 49%-os részesedést a Szicília délkeleti részén, Priolo-ban található ISAB finomítóban. Az ISAB finomító jelenleg teljes egészében a LUKOIL Csoport tulajdonában van, és termék-kibocsátás szempontjából Európa harmadik legnagyobb finomítójának számít..

Az ISAB-finomítós részesedés megszerzését követően a LUKOIL aktívan fejlesztette nagy- és kiskereskedelmi tevékenységét a kőolajtermékek, petrolkémiai termékek, alapolajok, valamint kész kenőanyagok értékesítése érdekében. A PJSC LUKOIL ma az egyik legnagyobb orosz befektető Olaszországban.

Áprilisban a Reutersnek nyilatkozó források szerint az ISAB ideiglenes államosítása volt még az egyik lehetőség, amelyet a kormány az orosz olajra vonatkozó szankciók esetére fontolgatott.

A Lukoil egyelőre nem kommentálta az olasz miniszter nyilatkozatát.

fotó: Lukoil

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.