Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Nem elég a hidrogén várható energiamix részesedése a klímacélok eléréséhez, legalább két és félszer ennyi kellene

S.Rita | 2022.06.14. 01:02

A megújuló és alacsony szén-dioxid-kibocsátású hidrogén alapvető fontosságú a kibocsátások visszaszorításában, de 2050-re a globális energiamixnek csak 5%-át fogja kitenni, ami nem elég az éghajlati célok eléréséhez – írja az első önálló hidrogénnel kapcsolatos kilátásokat tartalmazó elemzés.

Ahhoz, hogy a párizsi megállapodás szerinti, 1,5 fokban maximalizált átlaghőmérséklet emelkedés reális legyen, a hidrogénnek 13%-os részesedést kellene elérnie a DNV, norvégiai székhelyű kockázatkezelési szakértő szerint.

A energetikai tanácsadó cég saját modell alapján elemzi a világ energiarendszerét, és 2017 óta évente ad ki egy Energy Transition Outlook című kiadványt.

A vállalat első önálló hidrogénnel kapcsolatos kilátásokat tartalmazó elemzésében azt írják, hogy a hidrogén nagyobb mértékű elterjedéséhez, azaz a nettó nullás célok eléréséhez sokkal erősebb politikai mandátumokra, nagyobb keresletoldali ösztönzőkre és magasabb szén-dioxid-árakra lenne szükség.

A mai 5%-os globális részesedés alig több mint 200 millió tonna hidrogént jelent, amelynek 60%-a tiszta hidrogén, további egy-egy ötödét pedig olyan vegyületek, mint az ammónia és a szintetikus üzemanyagok teszik ki.

A DNV előrejelzése szerint Európa energiaátmenetre való összpontosítása 2050-re 11%-ra növelheti a hidrogén részesedését az energiaszerkezetben.

A hidrogén jelenleg csak vegyes formában található meg, és hasznosításához nagy mennyiségű energiára van szükség, ettől ma még drágává és gazdaságtalanná teszi a közvetlen villamosenergia-felhasználáshoz képest.

A fosszilis tüzelőanyagok villamos energiával való helyettesítése azonban nehéz az olyan ágazatok számára, mint a légi közlekedés, a hajózás és a nagy hőigényű ipari folyamatok. A megújuló energiával vagy alacsony szén-dioxid-kibocsátással előállított „zöld hidrogén” segíthet nekik csökkenteni szénlábnyomukat.

Sok szempontból úgy kell rá gondolni, mint a végső menedékként szolgáló alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiaforrásra. Ugyanakkor égető szükség is van rá” – mondta a DNV vezérigazgatója, Remi Eriksen a jelentésben.

A hidrogén előállítása elektrolízissel, amely a vízmolekulákat elektromos áram segítségével hasítja fel, jelenleg költségesebb, mint a fosszilis tüzelőanyagokból történő előállítása és a szén-dioxid, más néven kék hidrogén megkötése, mondta a DNV.

Ennek ellenére a tanácsadó cég előrejelzése szerint 2050-re a kifejezetten megújuló energiaforrásokon alapuló elektrolízis átlagos költsége a jelenlegi kilogrammonkénti 5 dollárról 2 dollárra csökken. A kék hidrogén költsége a valamivel kevesebb mint 3 dollár/kg-ról 2,2 dollár/kg-ra csökken.

A norvég elemző előrejelzése szerint a század közepére a hidrogén több mint 70%-a zöld lesz.

Mindeközben a hidrogén régiók közötti szállításához szükséges infrastruktúra túlnyomó többségét újrahasznosított földgázvezetékek fogják biztosítani.

fotó: DNV

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.