Szabályozás

Dől a dél-afrikai szén Európába, amióta az EU lázasan keresi az alternatívákat

S.Rita | 2022.06.15. 07:03

Az az orosz szén alternatíváiért küzdő EU országok az idei év első öt hónapjában 40%-kal több szenet importáltak Dél-Afrika fő exportközpontjából, mint 2021-ben egész évben – derült ki a Reuters által megszerzett adatokból.

A dél-afrikai Richards Bay Coal Terminal (RBCT) idén május végéig 3 240 752 tonna szenet szállított az európai országokba, ami az RBCT teljes exportjának 15%-a, szemben a 2021-es 2 321 190 tonnával (4%) – derült ki a számokból.

Augusztus második hetétől kezdődően az Európai Unióban tilos lesz az orosz szén behozatala, ami része a Moszkva elleni széles körű szankcióknak.

RBCT terminal

Idén eddig Hollandia, Olaszország, Franciaország, Spanyolország, Dánia, Lengyelország, Németország és Ukrajna kapott szenet az RBCT-től. Néhányan közülük csak azután kezdtek importálni az RBCT-től, hogy Oroszország február 24-én megszállta Ukrajnát.

  • Hollandia januárban és februárban még nem kapott szenet az RBCT-től, de márciusban, áprilisban és májusban már 1,27 millió tonna szenet importált a terminálból, és a mennyiség minden hónapban nőtt. Hollandia volt az RBCT-szén negyedik legnagyobb címzettje, a teljes mennyiség 5,76%-ával.
  • Franciaország szénimportja az RBCT-ből közel hétszeresére ugrott, a tavalyi év egészét tekintve mindössze 68 005 tonnáról 464 432 tonnára az idei év eddigi részében.
  • Spanyolország, Lengyelország és Németország tavaly nem importált szenet az RBCT-től. Az idei év első öt hónapjában Spanyolország 355 250 tonna, Lengyelország 181 515 tonna, Németország pedig 157 383 tonna szenet importált.
  • Japán, amely szintén közölte, hogy betiltja az orosz szénimportot, január óta 388 249 tonna szenet kapott az RBCT-től, ami közel kétszerese a tavaly vásárolt mennyiségnek.
  • Kína, amely 2021-ben 6,09 millió tonnával a harmadik legnagyobb szénimportőr volt az RBCT-ből, idén nem vett szenet a terminálból – derült ki a számokból, ami Kína megnövekedett orosz szénimportját tükrözi.

Pedig az RBCT nem is igazán büszkélkedhet jó teljesítménnyel, miközben a fosszilis tüzelőanyag árai jelentősen megugrottak. A rossz karbantartás, a mozdonyok hiánya és a rézkábel-lopások lerontották a dél-afrikai állami tulajdonú vasúti teherszállítási szolgáltatások színvonalát, például helyette teherautókkal szállítják a szenet a kikötőbe. Vagyis jobban is kihasználhatták volna a helyzet adta lehetőséget.

Az RBCT 2022 első öt hónapjában 22 057 587 tonna szenet exportált. Várhatóan az éves export csökkenni fog.

fotó: pexel, rbct

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.