Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

Ingyenes tömegközlekedéssel kísérleteznek a városok

Nagy Nikoletta | 2022.06.15. 14:14

A tömegközlekedés mindig környezettudatosabb alternatíva, mint az autózás – ezért próbálkozik néhány nagyváros azzal, hogy ingyenessé tegye, és ezzel váljon kevésbé vonzó alternatívává a kocsi.

A tömegközlekedésnek rengeteg előnye van az autózással szemben: azon túl, hogy környezetkímélőbb, a közlekedési dugókat is csökkenti, illetve mérsékli a szociális különbségeket. Számos kutatás mutatta már ki, hogy a tömegközlekedésnek megvan a potenciálja arra, hogy csökkentse az autós forgalmat. Érdemes lehet tehát az ingyenes tömegközlekedés mellett állást foglalni, ahogy teszik az alábbi nagyvárosok és országok is. Az Arch Daily összeállítása.

Salt Lake City

Idén Salt Lake City bevezette a „díjmentes februárt” a 2002-es téli olimpia 20. évfordulója alkalmából, ami nemcsak megemlékezik a sporteseményről, de csökkenti a széndioxid-kibocsátást is. A kísérlet az utasszám meredek növekedését eredményezte. Más egyesült államokbeli városok, például Richmond vagy Kansas City is bevezették a viteldíjmentes tömegközlekedést a társadalmi egyenlőtlenség kezelésére.

Genova

A városban eredetileg négy hónapig akarták bevezetni az ingyenes tömegközlekedést, a cél az lett volna, hogy az intézkedés segítse a várostervezőket és a hatóságokat annak megértésében, hogy a díjmentesség hogyan változtathatja meg a mobilitási szokásokat a városi mobilitási stratégia újratervezése előtt. Márciusban a város a metróhasználat 18 százalékos növekedéséről számolt be, ami 36 ezerrel több utast jelent. A felmérések arra is rávilágítottak, hogy az ingázók 25%-a változtatott utazási szokásain. A fenntarthatóbb mobilitás előmozdítása érdekében a város a nap bizonyos szakaszaiban ingyenes hozzáférést biztosít a felvonókhoz és a metróhoz.

Luxembourg

2020-ban Luxemburg lett a világ első országa, amely ingyenessé tette összes tömegközlekedését. Az ország kiterjedt, összekapcsolt busz-, vonat- és villamoshálózattal rendelkezik, amelyek ma már a lakosok és a turisták számára is ingyenesek, kivéve az első osztályú jegyeket, amelyekért továbbra is fizetni kell.

Tallin

2018-ban Észtország olyan törvényt fogadott el, amely lehetővé tette minden megyének, hogy ingyenes tömegközlekedést vezessen be. A fővárosban, Tallinnban 2013 óta ingyenes a tömegközlekedés. Egy 2021-es ellenőrzés azonban feltárta, hogy a program nem teljesíti az autós utazások csökkentésére vonatkozó célokat, megkérdőjelezve az ilyen vállalkozások életképességét.

  Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.