Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

Elektromos autó – Új akkumulátorok és tiltás 2035-től

Benedek Attila | 2022.06.16. 04:00

Nagyon komoly a felhajtás, azaz a hype az elektromos autók körül. Kis túlzással, hetente jelentenek be áttöréseket akkumulátor fronton. 2022. június 8-án törvényt is hoztak a belső égésű motorok tiltására, szóval nincs visszaút.

A legfrissebb hír a témában, ami tovább pörgeti az elektromos autók európai terjedését, hogy az Európai Parlament 2035-től megtiltja a szennyező motorú autók forgalmazását. Azaz a belső égésű motorral felszereltekét, talán a folyékony hidrogénnel tápláltak maradhatnak. A tagországok által még nem elfogadott tervezet legnagyobb kárvallottja az európai autóipar mellett, az átlagember lesz.

Ugyanis a ma már az egekben lévő autóárakat, a drága villanyautók tovább növelik. Így az átlagpolgárnak a közeljövőben esélye sem lesz új, használható elektromos autót vásárolnia és még hagyományos motorút sem nagyon.

Nagy valószínűséggel az üzemanyagok adójának az emelésével, útadóval és hasonló ”ösztönző” intézkedésekkel próbálják majd a kormányok a „szennyező” autók birtoklásától elriasztani az autósokat. Azaz autótlanná tenni őket. A teherautóknál ilyen szigorú intézkedéseket szerencsére nem hoztak.

Szilárd test akku hírek    

Áramtároló témában a friss hír, hogy a Solid Power, az év végén kiadja az első tesztelésre szánt akkumulátorait a BMW-nek és a Fordnak. A két márka azon dolgozik, hogy felmérje az úttörő technikájú akkuk tulajdonságait, beépíthetőségét, és néhány éven belül szériagyártásba vigye a megváltóként várt szilárd test akkumulátorokat. Az amerikai cég áramtárolóiban, kén vegyületeken alapuló szilárd elektrolit található. Ezek az akkuk könnyebbek, kisebb helyen elférnek, gyorsabban tölthetők és kevésbé tűzveszélyesek, mint a mostanság használt telepek.

A bűvös lítium

Az átlagember a lítium leváltásától várja az akku forradalmat, de ez téves elképzelés. Az áttörésben nem a lítium lesz a lényeges, mert abból viszonylag sok található a Földön. Például nemrég fedeztek fel óriási lítium készleteket Németországban. A lítiumos akkukból kb. 200-300 féle létezik, mert különféle fémekkel, ásványokkal párosítják.

Az akku témában a kobalt a kulcs, pontosabban ennek a kiváltása más fémekkel, anyagokkal. A kobalt szuper ritka és „érdekes” ország a fő lelőhelye: a Kongói Demokratikus Köztársaság.

Ezért az utóbbi időben az akkuk visszaforgatása mellett, a nagyrésztben gyerekmunkával kinyerhető kobalt mérséklése és kiváltása a fő cél. A nikkel is hasonló sorsa jutott, de ott inkább az orosz-ukrán háború a fő ok, ami a nikkel gyors drágulását okozta.

A vasfoszfát színre lép

Elsőként ugorjunk vissza a kémia órára. Az alkáli német eredetű szó, ami az arab nyelvből származik. Az egyik jelentése lúgos, és olyan fémeket jelöl, amely oxigénnel vagy hidrogénnel párosítva oxidokat, hidroxidokat alkot. Azért jó tisztázni a szó jelentését, mert zömmel alkálifémeket használnak az akkumulátorokban.

Eddig a lítium-nikkel-kobalt-mangán-oxid (NMC) és a lítium-nikkel-kobalt-alumínium-oxid (NCA) akkuk voltak leginkább a porondon. A Tesla nemrég váltott váltott a vasfoszfátra (LFP). Ennek az olcsóbban előállítható akkufajtának a hátránya az, hogy kevésbé hatékony az áramtároló képessége. Ezen szerencsére sikerült javítani.

Az előrelépést nem csak a Tesla Kínában gyártott autóiban használt LFP akku jelenti, mások is gőzerővel dolgoznak az olcsóbb, gyorsabban tölthető akkumulátorokon.

Szilícium völgy

A StoreDot startup főbb befektetői a British Petrol, a Samsung SDI, a TDK és a Daimler konszern. A vállalkozás célja, hogy a lítium-ion technológiát úgy megváltoztassák, hogy az akkukat öt perc alatt lehessen feltölteni. A megoldást a szilícium alkalmazása jelenti, a pozitívum, hogy már a második generációs szilíciumos verziót fejlesztik.

A lítium-vasfoszfát (LiFePO4) akkuk mellett tette le a voksát a BYD is, amely felénk leginkább a buszairól és a komáromi buszgyártó üzeméről ismert. Miközben komoly személyautó választékot kínálnak odahaza és Európában is. A hajdani A123 System romjait megvásárló kínai vállalat is ezen az úton halad.

A vasfoszfát akkuk előnye még a jó skálázhatóság, azaz könnyű a különböző méretű járművekhez igazítani őket. Így a robogótól, egészen a buszokig jól belőhető az akku méret.

A nátrium színre lép

A nátriumról már írtunk, annak kapcsán, hogy a konyhasón alapuló, azaz olcsón előállítható akkuk között – előre láthatólag – ez lesz az éllovas. A nátrium egyébként a hatodik leggyakrabban előforduló elem a bolygón, és az általa használt akkuk energiasűrűsége is fokozatosan javul. Ez az elektromos autók, robogók terjedését tovább javítja.

 

Kiemelt kép forrása: pixabay.com

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.