Rezsi

Áramkimaradásokkal küzd Sydney

NRGreport | 2022.06.17. 13:15

Sydney lakosainak csökkenteniük kell az áramfogyasztást, hogy elkerüljék az áramkimaradásokat, mivel Ausztrália felfüggesztette az azonnali villamosenergia-piacát az elöregedő széntüzelésű közművek nem tervezett leállásai miatt.

Sydney lakosait arra szólították fel, hogy a lehető legnagyobb mértékben takarékoskodjanak az esti áramfogyasztással, hogy elkerüljék az áramkimaradásokat. Ezt mind egy nappal azután, hogy Ausztrália felfüggesztette azonnali villamosenergia-piacát az elöregedő széntüzelésű közművek nem tervezett leállásai miatt. – írja a Reuters.

Az ausztrál energiapiac üzemeltetője szerint még túl korai lenne megmondani, hogy a piac mikor tud visszaállni a normál működésre. Viszont hozzátette, hogy Új-Dél-Walesben nőttek az energiakapacitás-tartalékok.

Chris Bowen éghajlat-változási és energiaügyi miniszter azt kérte a háztartásoktól, hogy próbáljanak meg energiát megtakarítani anélkül, hogy feláldoznának az olyan alapvető dolgokat, mint a fűtés.

„Bízunk benne, hogy elkerülhetjük az áramszüneteket” – mondta egy televíziós médiakonferencián Canberrában. „Ha választhat, hogy mikor futtasson bizonyos készülékeket, ne használja őket este 6 és 8 óra között.”

Az áramszünet nagyobb valószínűséggel fordul elő esténként, amikor a nap- és szélerőművek teljesítménye lecsökken és az emberek munkából hazaérve bekapcsolják a készülékeiket.

Az azonnali villamosenergia-piac felfüggesztésére most került sor először Ausztráliában. Ez a legújabb drasztikus lépés a májusban kezdődött energiaválság kezelésére. Jelenleg az ország széntüzelésű kapacitásának több mint egynegyede nem üzemel.

Számos széntüzelésű egység állt le az ütemezett karbantartás és váratlan hibák miatt. Minden erőfeszítés az egységek normál működésének visszaállítására irányul – mondta Bowen.

Ausztrália legnagyobb energiatermelője, az AGL Energy csütörtökön közölte, hogy a bayswater-i széntüzelésű erőmű három megbénult egysége közül kettő napokon belül újra üzembe áll.

A CLP Holdings tulajdonában lévő EnergyAustralia, amely ezen a héten elvesztette két egysége teljesítményét Yallourn széntüzelésű erőművében Victoria államban, bejelentette, hogy az egységek két héten belül újra üzembe állnak.

„Jelenleg minden lehetőséget megvizsgálunk annak érdekében, hogy tovább növeljük üzemanyag és energia kínálatunkat a villamosenergia-piacon” – mondta Mark Collette ügyvezető igazgató.

 

Kép forrása: unsplash.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.