Trading

Csökken a gázszállítás Európába, de Magyarország jól áll

S.Rita | 2022.06.17. 18:31

Jelentősen korlátozta az orosz Gazprom a földgázexportot Európa néhány országába, Franciaországba el se ért. Magyarországon még nőtt is az érkezett mennyiség.

A francia rendszerüzemeltető GRTgaz jelezte még szerdán, hogy nem érkezett meg egyáltalán az orosz gázszállítmány, majd Olaszország is csökkenő mennyiségről kezdett nyilatkozni, ugyanúgy Németország is, akik 60 százalékos csökkenésről számoltak be.

Kérdés, hogy valós-e az orosz állami vállalat mondása, miszerint mindennek az Északi Áramlat tenger alatti gázvezetéken folyó javítási munkálatok az oka, vagy politikai játszma zajlik.

Bár a szlovákiai mennyiség is feleződött, Magyarországon egyedül zavartalan a gáz érkezése, sőt még néha több a mennyiség is.

Az FGSZ tájékoztatása szerint az elmúlt napokban a június első két hetére jellemző mennyiséghez hasonló volumenű földgáz érkezett Magyarországra az FGSZ határkeresztező vezetékein keresztül.

A szállításokban nem tapasztaltunk számottevő változást, több határponton is folyamatos a beszállítás Magyarországra. A gázvezetékek üzemeltetésével együtt járó tervezett karbantartásokból fakadóan egy-egy határpont kiesése vagy korlátozása esetén, a többi határponton megfelelő kapacitás áll rendelkezésre az ország folyamatos ellátásához és a hazai tárolók töltéséhez. Az elérhető forrásokról szállítási rendszerüzemeltetőként nem tudunk nyilatkozni, azonban fontos kiemelni, hogy a rendkívüli piaci körülmények dacára, az előző év azonos időszakához képest még valamelyest növekedett is a rendszerünkön forgalmazott földgáz mennyisége.”

fotó: FGSZ

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.