Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

Többet kell fizetni a Tesla autókért az Egyesült Államokban az infláció miatt

NRGreport | 2022.06.17. 14:30

A Tesla Inc. ismét emelte valamennyi autómodelljének árát az Egyesült Államokban, válaszul a tartós globális ellátási lánc problémáira és a nyersanyagköltségek emelkedésére, írja a reuters.

Az elektromosautó-gyártó csütörtökön weboldalán tette közzé, hogy 62 990 dollárról 65 990 dollárra emelte a Model Y hosszú távú modelljének árát, miután egyes hosszú távú modellek amerikai kiszállításait akár egy hónappal is elhalasztotta.

Az 5%-os áremelésre azért került sor, mert az autókban és akkumulátorokban használt alumíniumtól a lítiumig sok nyersanyag költségei megugrottak, miközben az autógyártók az egész iparágra kiterjedő hiány miatt a chipek és más anyagok beszerzésével küzdenek.

A Credit Suisse szerint az áremelés egyes esetekben a negyedik áremelést jelenti az Egyesült Államokban 2022-ben. „Bár egyesek aggódnak, hogy az áremelések tönkreteszik a keresletet, egyelőre a Tesla továbbra is kínálati korlátok között marad” – mondta a brókercég.

A Tesla vezérigazgatója, Elon Musk korábban azt mondta, hogy a lítium felelős a költségnövekedésért.

A rivális Rivian Automotive Inc. szintén több mint 10 000 dollárral emelte az alapmodell új megrendeléseinek árát.

Claire McDonough, a Rivian pénzügyi igazgatója csütörtökön a Deutsche Bank globális autóipari konferenciáján elmondta, hogy a vásárlók az áremelések ellenére a legdrágább modelleket választják.

Több autógyártó várhatóan először szállít elektromos autókat a vásárlóknak, hogy a növekvő kereslet közepette felzárkózzanak a Teslához.

Musk, a világ leggazdagabb embere az elmúlt hetekben a recesszió veszélyére figyelmeztetett. A hónap elején azt mondta, hogy „szuper rossz érzése” van a gazdasággal kapcsolatban, és hogy a Teslának a munkahelyek 10%-át le kell építenie. 

A Tesla részvényei csütörtökön mintegy 9%-ot estek.

Kép forrása: unsplash.com

  NRGreport
Címkék
#áremelés   #elektromos autó   #Elon Musk   #lítium ár   #Tesla   #USA  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.