Mobilitás

Üzemanyagcella – Hidrogént tankoló futárautók a láthatáron

Benedek Attila | 2022.06.17. 04:00

A hidrogénnel működő üzemanyagcella személyautós alkalmazása körül még folynak a viták. A teherautóknál és a testesebb furgonoknál nagyon jók az esélyei az üzemanyagcellának.

Az európai autógyárak személyautós fronton nem igazán aktívak a hidrogén és az üzemanyagcella terén. Felénk két megvásárolható személyautó található a kínálatban, maximum a testes szabadidő-autóknál lehet jó esélye ennek a hajtásmódnak. A tervek között leginkább a teherautós alkalmazás áll, 2022 áttörést hozhat a furgonoknál.

Mielőtt a két vállalat csoport felhozatalát ismertetnénk, addig egy biztató hír a szomszédból. Az OMV, a magyar határ melletti finomítójában nemsokára felépít egy 10 megawattos hidrogénüzemet.

Az osztrák olajcég, a nemzeti postával működik együtt, amely 1400 elektromos furgont használ. A cél az, hogy 2030-ig, 2000 darab üzemanyagcellás furgont és teherautót szereznek be. Így éles üzemben tudják megvizsgálni a hidrogén használatát. Ebben a projektben lesz társ az OMV, ami a zöld hidrogént biztosítja.

A Stellantis terve

A hajdani Peugeot/Citroen páros (PSA), 2021-ben egyesült a Fiat csoporttal, így létrejött a világ ötödik legnagyobb autóipari vállalata. A Stellantis személyautós fronton az elektromos és a hibrid hajtás mellett tette le a voksot. Mivel a furgonok terén a legnagyobbak között vannak, így adott a lehetőség, hogy ebből a területből kihozzák a maximumot.

Az üzemanyagcellás modellek létrehozása okosan történt: az alapot a 136 lóerős villanymotorral szerelt elektromos kivitel jelenti. Az üzemanyagcella 45 kW-os, innen az áram a 10,4 kWh-ás akkuba kerül. Az autó aljában, három tartályban tárolják a 4,4 kg hidrogént. Ez a technika a gyakorlatban 1100 kilós terhelhetőséget, és 1000 kilós utánfutó vontatását tesz lehetővé. A hatótávolság 400 km, miközben az autó pár perc alatt feltölthető hidrogénnel.

A haszonjármű érdekessége, hogy valójában hibrid, mert az 50 kilométeres hatótávot biztosító akkumulátora külön tölthető. Az üzemanyagcellát a Symbio szállítja, a hidrogén tárolásáról a Faurecia tartályai gondoskodnak.

Mivel ugyan azt az autót több jelvénnyel is gyártják, ezért Citroen Jumpy. Opel Vivaro és Peugeot Expert néven is elérhető lesznek a hidrogént tankoló áruszállítók.

A Renault verzió

A francia vállalat, a Plug Power üzemanyagcella gyártóval alapította meg a HYVIA néven futó céget. A recept hasonló a fentihez: elektromos furgonokat alakították át hidrogénhajtásúra.

A Renault, egy mérettel nagyobb modellt dobott piacra. A csavart azt jelenti, hogy az autók háromféle kivitelben lesznek elérhetők.

A zárt áruszállító változatnál a hidrogén tartályok az enyhén megemelt tetőbe kerültek, az üzemanyagcella 30 kW teljesítményű, a cipelt hidrogén mennyisége pedig hat kg. A Master áruszállítója 12 és 19 köbméteres kivitelben lesz elérhető, az elméleti hatótáv pedig kereken 500 kilométer.

A Master H2-Tech néven forgalmazott autókból készül 15 személyes busz és fülkés alvázas kivitel, az utóbbira tetszőleges felépítmény szerelhető. Ezeknél a kisebb hidrogén tartály miatt, 300 és 250 kilométeres a hatótáv.

Hidrogénjövő

A bemutatott modellek, a drága elektromos kiviteleknél is drágábbak lesznek. Előnyük, hogy jó néhány területen kiválthatók vele a dízelüzemű furgonok, már „csak” a hidrogén kút hálózatot kell jóval sűrűbbé varázsolni. Ezen a téren Németország áll a legjobban, a százat közelítő töltőállomással, őket követik a franciák, 25 kúttal. Nem véletlen, hogy mindkét haszonjármű családot, első körben csak ebben a két országban fogják értékesíteni.

A gyors tankolás mellett a másik fő érv mellettük, hogy több száz kilóval könnyebbek a tisztán elektromos kivitelűeknél.

Kép forrása: stellantis.com

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.