Trading

Még mindig feleannyi az Európába érkező gázmennyiség

S.Rita | 2022.06.18. 19:58

Az orosz Gazprom jelezte az olasz Eni felé, hogy szombaton is csak hasonló gázmennyiséget fog szállítani, mint amit az elmúlt napokban küldött – közölte az Eni vállalati közleményében. Ez már a negyedik egymást követő napi mennyiségkiesés.

Az Eni pénteken már lenyilatkozta, hogy a Gazpromtól kért gázmennyiségnek csak a felét kapja meg. Előtte nap csütörtökön a kért mennyiség 65%-át, szerdán pedig még 85%-át küldték meg.

A Gazprom közölte, hogy csak annyit fog szállítani, mint amennyit az elmúlt napokban szállított” – jelentette ma az Eni.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön azt mondta, hogy a szállítás csökkentése nem volt szándékos, és csupán karbantartási problémák adódtak, de Mario Draghi olasz miniszterelnök ezt a magyarázatot egyszerűen „hazugságnak” nevezte.

Németországban is feszült még a helyzet, bár a gáztárolók -az orosz szállítások jelentős visszaesése ellenére – az éjszaka folyamán kissé feltöltődtek. Ez 56,67%-os töltöttséget jelent – hát ez valóban csak némileg magasabb a pénteki 56,29%-os szintnél.

A német szövetségi hálózati ügynökség (Bundesnetzagentur) megismételte felhívását, hogy próbáljon mindenki a lehető legtöbb gázt megtakarítani.

Magyarország felé a gázszállítás továbbra is zavartalan.

fotó: fgsz

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.