Mobilitás

Mindössze öt példány készült a milliárdos Pagani modellből

Takács Csongor | 2022.06.18. 19:20

A hatvanas évek hosszú farú versenyautóit idézi, de hosszabb és „simább” lett, mintha szél simogatta és formálta volna ilyen elegánsra. A Huayra Codalunga az egyszerűsítés, vagyis az összetett formák csökkentésének szimbóluma.

A Huayra Codalunga nagyon kevés lényeges elemet tartalmaz, ahogy a mérnökök fogalmaztak: „inkább elvettünk, mint hozzáadtunk”.

A végeredmény mindenképpen megragadó megjelenésű lett, pedig elsőre mintha két különálló koncepcionális ötletet olvasztottak volna össze.

Oldalról hasonlít egy Ford GT90-re, miközben hátulról pont olyan, mint egy 60-as évekbeli versenyautó. De az eleje teljesen Huayra. Érdekes keverék, ízig-végi olasz dizájn, egyszerre bátor és bravúros.

Két évig tartott a formaterv véglegesítése, melyhez elkészítettek egy 1:4 méretarányú, majd később egy teljes méretű modell elkészítését.

Sok utalás van az 1960-as évek karosszériaépítési hagyományaira is, amelyeket a Pagani „Grandi Complicazioni” különleges projektekkel foglalkozó részlege ültetett át 2022-re – amelynek hasonlóan menő neve van, mint a Porsche Sonderwunsch („különleges kívánság”) programjának.

Az olasz gyár közlemény eszerint a Huayra Codalungát a legapróbb részletekig a nagy polihisztor, Leonardo da Vinci kreatív elvei szerint tervezték, amely „kimeríthetetlen inspirációs forrás, és amely szerint a művészet és a tudomány tökéletes harmóniában létezhet.”.

Pagani Huayra Codalunga

Az autók semleges színekben készülnek, matt vagy félmatt fényezéssel, mindez a belső térben is megjelenik. A szerkezeti elemek szénszálas anyagból készültek, míg a kézműves kimunkált részek öregített szarvasbőrök és tömör alumínium alkatrészek kombinációja.

A hátsó motorburkolat nemes egyszerűséggel egyetlen darabból áll: területe meghaladja a 3,7 m2-t.

Bár valószínűleg nem jön velünk szembe a Kálvin téren, Pagani szerint az autókat akár közúti használatra is engedélyezhetik.

A teljesítményadatok nem publikusak, de a Pagani V12-es motorja valahol 830 közeli lóerőre képes, miközben súlya mindössze 1280 kg-os – ez közel 200 kg-mal kevesebb, mint a Lotus Emira V6-é.

Az ára 7 millió euró. Már mind az öt példánynak van gazdája.

A modenai hipersportautó-gyárat a 90-es évek elején alapították, de csak évekkel később jelentek meg első autóik. A gyár alapítója, az argentin mester, Horacio Pagani korábban a Lamborghini egyik részlegét vezette, majd elkezdte elkezdte saját autójának tervezését, amelyeket „C8 Project” néven emlegettek.

Az egyedi vagy limitált sorozatú Paganik Zonda és Huayra névre hallgattak. A Zonda C12 nével debütáló Zonda sorozat első tagját először az 1999-es Genfi Autószalonon mutatták be.

A Pagani Zonda R 2010-ben új rekordot állított fel a sorozatgyártású autók között: mindössze 6:47 alatt teljesítette a Nürburgringet, megelőzve a Ferrari 599XX-t.

A Pagani 2007-ben lépett be az amerikai piacra.

fotó: pagani

  Takács Csongor
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.