Fenntarthatóság

A HH2E és a MET Csoport együtt fejlesztik ki Európa egyik legnagyobb zöld hidrogéngyártó üzemét

NRGreport | 2022.06.20. 19:00

A HH2E AG és a svájci MET Csoport az együttműködésükről adtak hírt, melynek keretében Európa egyik legnagyobb zöld hidrogéngyártó üzemének kifejlesztésére készülnek a német Lubmin városában a Balti-tenger partján. A projekt céja, hogy felépítsenek egy új generációs power-to-X üzemet, amely képes 6.000 tonna körüli zöld hidrogén termelésre évente. A bővítés második szakasza a tervek szerint 1 GW-tal emeli a kapacitást, aminek hatására több, mint 60.000 tonna zöld hidrogént termel majd évente és segít megelőzni 800.000 tonna direkt széndioxid kibocsátást minden évben.

A több mint 200 millió eurós összberuházással megvalósuló lubmini üzem első szakaszának építése már 2023-ban megkezdődik. Az üzembe helyezést 2025-re tervezik. A második szakasz üzembe helyezését 2030-ra tervezik. A teljes beruházás meghaladhatja az egy milliárd eurót.

A HH2E által kifejlesztett technológia a Lubminban készülő üzemmel egy újabb lépés a 100 százalékig újrahasznosított energia felé. A cég társalapítójának és igazgatósági tagjának, Andreas Schierenbecknek az elmondása szerint az elektrolízisüzem zöld hidrogént termel, amikor a szél és a nap elegendő villamos energiát biztosít, és így az akkumulátor is feltöltődik. Ha a megújuló energia egyidejű előállítása nem elegendő, akkor az akkumulátor szolgáltatja a zöld áramot, amely az elektrolízist folyamatosan termeli. Technológiakombinációnk így lehetővé teszi az elektrolízis maximális kihasználását még akkor is, ha a zöldáram rendelkezésre állása ingadozó. A megújuló energiát a régióban található tengeri és szárazföldi szélerőművektől, valamint napelemparkoktól származó hosszú távú áramvásárlási megállapodások (PPA) révén kívánják biztosítani.

Jörg Selbach-Röntgen, a MET Germany vezérigazgatója elmondta: „A németországi piac rendkívül nagy érdeklődést mutat a zöld hidrogén iránt az energiaátalakítás és a nyersanyagmix részeként. MET csoportként nagyon fontos számunkra, és elkötelezettek vagyunk az iránt, hogy hozzájáruljunk az energiaátalakításhoz.”

Axel Vogt, Lubmin polgármestere elmondta, elégedett azzal, hogy egy régi infrastruktúra, amely egykor egy atomerőműnek adott otthont, egy újgenerációs zöldenergia-üzemnek a szolgálatába áll. Reinhard Meyer Mecklenburg-Elő-Pomeránia gazdasági és energiaügyi minisztere üdvözli a tervezett beruházást: „Egy ipari méretű elektrolízisüzem tervezett építése és üzemeltetése Lubminban nagyon világosan mutatja, hogy Mecklenburg-Elő-Pomeránia szél- és napenergia-kínálatával valódi helyzeti előnyöket kínál az energetikai átállás és ezáltal az ipar klímasemlegesség irányába történő átalakításának beruházásaihoz. Ez a projekt jelentősen hozzájárulhat a zöld hidrogéngazdasághoz a Balti-tenger partvidékén. A jövőben a zöld hidrogént regionálisan fogják használni az új ipari vállalatok, a logisztikai vállalatok és a tengeri gazdaság. Ez lehetővé teszi, hogy ezek a vállalatok tartósan megfizethető zöld energiához jussanak, ami valódi versenyelőnyt jelent országunk számára.”

A HH2E és a MET Group közötti partnerség a „H2 Lubmin GmbH” projektcég megalapításával ölt testet, amely a projekt fejlesztéséért, az új üzem megépítéséért és hosszú távú üzemeltetéséért lesz felelős.

Kép forrása: group.met.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.