Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

Tényleg több szén-dioxidért felelősek az elektromos autók élettartamuk során, mint a hagyományos kocsik?

Nagy Nikoletta | 2022.06.21. 12:29

Az elektromos autók ellen érvelők gyakran hozzák fel azt, hogy az ilyen típusú kocsiknak magasabb az élettartamra vetített kibocsátása, mint a hagyományos autóknak. Ez azonban egyáltalán nem igaz.

A Volvo elkötelezte magát amellett, hogy 2030-ig 100%-ban elektromos autókat gyárt majd a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében – jelentette be a vállalat márciusban. Egy közösségi médiában keringő mém azonban azt állítja, hogy az elektromos járművek gyártásából származó széndioxid-kibocsátás jelentősen korlátozza a technológia előnyeit a károsanyag-kibocsátás tekintetében – írja az USA Today.

Ez azonban nyilvánvalóan félrevezető. Az elektromos autók valóban nem válnak teljesen szénsemlegessé, mivel a gyártásuk és a használatuk során szén-dioxidot bocsátanak ki – ha fosszilis tüzelőanyaggal működő hálózatról töltik őket. A szénsemleges olyan entitásokra vonatkozik, amelyek nem bocsátanak ki szennyeződést, vagy pedig azt a szennyeződést valahogyan kiváltják.

Az alacsonyabb széndioxid-kibocsátású üzemanyaggal hajtott távok megtétele után azonban az elektromos járművek széndioxid-kibocsátás tekintetében lassan kiegyenlítődnek a hagyományos járművekkel szemben. Ezt követően sokkal kevesebb káros anyagot termelnek, ami alacsonyabb kibocsátást eredményez élettartamuk során.

Az elektromos járművek kibocsátásának nullázásához szükséges idő a járműmodelltől, a vezetési szokásoktól és az elektromos járművek töltéséhez használt energiaösszetételtől függ.

A mém nem határozza meg, hogy mely Volvo adatokra hivatkozik. A Volvo azonban közzétette a szénlábnyom-értékelését mindkét elektromos járművére vonatkozóan: a C40 Recharge-ra és az XC40 Recharge-ra, illetve egy SUV-ra. A jelentések az elektromos járművek szén-dioxid-kibocsátását hasonlítják össze az XC40 gázüzemű változatának kibocsátásával. Bár az elektromos járművek gyártása valóban több szén-dioxidot bocsát ki, mint egy hasonló benzines járműé, mindkét jelentés szerint a Volvo elektromos járművek élettartama során kevesebb károsanyag-kibocsátást termeltek. És ezek az eredmények nem korlátozódnak kizárólag a Volvo autóira.

Az MIT professzora, Jessika Trancik 125 elektromos és benzines jármű élettartama alatti szén-dioxid-kibocsátását hasonlította össze. A Volvo kutatóihoz hasonlóan ő is úgy találta, hogy az elektromos járművek élettartama alatti szén-dioxid-kibocsátása alacsonyabb, még akkor is, ha az akkumulátorgyártás kibocsátását is beleszámítjuk.

„Az elektromos járművek életciklus-kibocsátása általában több mint 30%-kal alacsonyabb, mint egy hasonló gázüzemű autóé” – mondta a USA TODAY-nek egy e-mailben. „Ez a különbség növekedni fog, ahogy a villamosenergia-mix dekarbonizálódik.”

  Nagy Nikoletta
Címkék
#elektromos autók   #mobilitás  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.