Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

A Hyundai Motor klímadilemmával küzd a legnagyobb gyára kapcsán

NRGreport | 2022.06.22. 13:05

Súlyos kritika érte a Hyundai Motor gáztüzelésű erőművét, mely a világ egyik legnagyobb autógyárának energiaellátását biztosítaná. Az aktivisták szerint a tervezett erőmű ellentmond a vállalat tiszta energiára való teljes átállásra vonatkozó ígéreteinek.

A dél-koreai autógyártó jelezte, hogy egy cseppfolyósított földgázzal (LNG) működő létesítményt kíván építeni az ulsani gyár áramellátására, amely évente körülbelül 1,4 millió járművet képes legyártani, és ezzel a vállalat termelésének mintegy negyedét adja. – írja a Bloomberg.

Így a vállalat most felülvizsgálja a tervét az alternatív energiaforrások használatának lehetőségeit felmérve.

Ez azután történt, hogy a vállalat áprilisban bejelentette, hogy négy kulcsfontosságú egysége, köztük a Hyundai Motor és a Kia,  2040-től a 100%-ban megújuló energiaforrásokra kíván áttérni. Továbbá csatlakozni fognak a RE100 kezdeményezéshez, amelynek értelmében a vállalatok kötelezettséget vállalnak a fosszilis tüzelőanyagok használatának megszüntetésére.

Az éghajlattal foglalkozó kampánycsoportok, mint a Greenpeace és az Action Speaks Louder, azzal érvelnek, hogy az LNG-erőmű nem fog igazodni a Hyundai klímavédelmi bejelentéseihez. Azt állítják, hogy fennáll annak a veszélye, hogy az erőmű a gázárak ingadozása miatt megfeneklett eszközzé válik.

A Hyundai teljes mértékben elkötelezett a szén-dioxid-semlegességi célja és a globális fenntarthatósági célkitűzései mellett” – mondta a vállalat a kérdésekre adott válasz e-mailben.Felülvizsgáljuk a tervet, és megvizsgáljuk, hogy van-e életképes alternatíva.”

A Hyundai azt tervezi, hogy 2045-re nullára csökkenti működésének károsanyag-kibocsátását.

A vállalat küzdelme az éghajlat-központú befektetők és kampányolók követeléseinek teljesítéséért egy újabb példája azoknak a nehézségeknek, amelyekkel az energiaéhes gyártók szembesülnek Dél-Koreában. A fosszilis tüzelőanyagok tették ki az ország villamosenergia-termelésének több, mint 60%-át 2020-ban, és olyan nagy cégek, mint a Samsung Electronics, rávilágítottak a tisztább energiaforrásokra való átállás kihívásaira.

Dél-Korea arra törekszik, hogy az évszázad közepére nulla nettó kibocsátást érjen el, bár a helyhiány, valamint a nap- és szélenergia számára kedvezőtlen környezet miatt küzd a megújuló energiaforrások felhasználásának fokozásával.

A Hyundai fontolóra vette az LNG használatát, mivel az kevésbé szennyező, mint a szén, és vizsgálja kibocsátás további csökkentésének lehetőségeit a földgáz hidrogénnel történő együttes égetésével – mondta Kim Dong-wook, a vállalat üzleti koordinációs csoportjának ügyvezető alelnöke újságíróknak. múlt héten a 2022-es daegui gáz világkonferencián.

„Döntés kérdése, hogy továbbra is a nemzeti hálózattól függünk-e, amely nagymértékben függ a széntől, vagy a saját villamos energiánkat a legtisztább fosszilis tüzelőanyagokból szerezzük be” – mondta Kim.

 

Kép forrása: unsplash.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.