Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

A Volkswagen megelőzheti a Teslát az elektromos autók eladásában 2024-re

NRGreport | 2022.06.22. 06:05

A Volkswagen már évek óta mondja, hogy a terveik szerint a Teslát is megelőzhetik az elektromos autók eladása terén. Ez végre 2024-ben történhet meg a Bloomberg Intelligence legújabb jelentése szerint. A CNN cikke arról is beszámolt, hogy az elemzés alapján a következő néhány évben ez a két autómárka uralhatja majd a globális elektromos autók eladásait, hátrahagyva az autóipar többi szereplőjét.

A Volkswagen csoport tíz különböző márka vezetésével nagyon széles skálán képes jelen lenni az elektromos modellek piacán, gondolhatunk az Audi e-Tron, a Volkswagen ID.3 és ID.4 SUV vagy épp a Porsche Taycan modelljeire. További újdonságok várhatóak a következő években a Volkswagen csoport minden márkájától. A Tesla a limitált felhozatala miatt a különböző típusok terén némileg sebezhető marad a Volkswagen ajánlatai, árai mellett.

Két piac, a kínai és az európai lesz kiemelten jelentős a versenyfutásban az elektromos járművek területén. A szabályozások nagyon ezt az irányt támogatják az említett piacokon. A jelentések szerint 2025-re a teljes autóeladások 25 százalékát teszik ki majd az elektromos autók Kínában, Európában pedig a 20 százalékát. A németországi székhelyű Volkswagen számos gyárral rendelkezik Európában és már most megelőzi a Teslát az ilyen jellegű eladások terén.

Ezzel szemben Kínában a Volkswagen elmarad a Tesla mögött, a tavalyi évben mindössze a piac 3,5 százalékával rendelkeztek. A Teslánál ugyanez a szám 13 százalék volt, amivel egy szinten állt a kínai BYD-vel, de piaci részesedése némileg elmaradt a Wuling vállalatétól, egy másik kínai autómárkától, amely a teljes eladások 16 százalékát birtokolta. A fennmaradó 55 százalék az elektromos járművek eladásánál további kisebb márkákhoz köthető, melyeknek többsége szintén kínai. Kínában a teljes autóeladásoknak jelenleg csak a 11 százalékát teszik az elektromos modellek, de a szabályozások komoly terheket rónak a gyártókra vagy éppen nem kevés támogatáshoz juttathatják őket attól függően, hogyan alakítják a filozófiájukat. Ebből arra következtetnek, hogy nagy változás állhat be hamarosan.

A Tesla az eladások ellenére kínálat szempontjából különösen sovány a kínai piacon, hiszen csak két modellt állít elő az országban, emiatt egyre sebezhetőbb a mind megnyerőbb helyi gyártókkal és lassan a Volkswagennel szemben is. Az sem elhanyagolható tényező, hogy a Tesla Sanghajban található gyára kifejezetten a külföldi és sokkal kevésbé a helyi piacra készíti a termékeit.

A Bloomberg Intelligence-nél korábban 2023-ra számoltak a Volkswagen előzésével világszinten. A Tesla az új németországi és Texas állambeli gyáraival némileg kitolta ezt a dátumot. A most hozzáadott év szintén köszönhető a Tesla Cybertruck bemutatásának, amivel kapcsolatban az elemzők is elismerik, hogy megkérdőjelezhető.

Ha a Volkswagen letaszítja a trónról a Teslát a globális piacon 2024-ben, a két autógyártó kéz a kézben fogja uralni az összes többi márkát kétmillió eladott példánnyal fejenként a Bloomberg Intelligence szerint. A kínai BYD-t várják a harmadik helyre egy millió eladott elektromos autóval abban az évben.

Hogy mi történik majd ezután, az nagyban függ attól, mikor válnak az elektromos járművek önmagukban nyereségessé anélkül, hogy állami beavatkozásra legyen szükség. Amikor ez megtörténik, az autógyártók el fogják lepni a piacot és ez még jobban megszorongatja majd a Teslát.

Kép forrása: e-cars.hu

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.