Mobilitás

Új gyáregységet épít Győrben az Audi   

NRGreport | 2022.06.22. 14:30

Új gyáregységet épít az Audi Győrben, melyben a legújabb elektromos motorjaikat fogják gyártani a Volkswagen és a Škoda számára. A 33 ezer négyzetméteres gyár termelése 2025-ben kezdődik és ötszáz új munkahelyet teremt.

Az Audi mintegy 120 milliárd forintos beruházással elektromos meghajtásért felelős gyáregységet épít Győrben, ötszáz újabb munkahelyet hozva létre.  A termelés 2025-ben kezdődik meg a tervek szerint, amelyhez egy új gyártóterületet alakít ki a vállalat. Mint a vállalat közölte, a kormány által 8,5 milliárd forinttal támogatott fejlesztés tovább erősíti Magyarország pozícióját az elektromos autóiparban. – számolt be az MTI.

Az új üzemben a Volkswagen konszern legújabb elektromos motorjaikat, az úgynevezett MEB ECO (Modularer E-Antriebs-Baukasten – modulrendszerű elektromos hajtáskoncepció), fogják gyártani, amelyek majd a kis méretű autóikba kerülnek.

Az új termék gyártása új kompetenciákat is jelent, hiszen a gyártási mélység növelésével az elektromos hajtáshoz szükséges lemezcsomagot és a forgóegységet (rotor) is a győri munkatársak fogják készíteni, valamint a későbbiekben a teljesítményelektronika gyártása is a vállalatnál történik.

Szijjártó Péter, az új Audi-gyár létesülését bejelentő keddi beszédében kiemelte, hogy a magyar gazdaság gerincoszlopát mára egyértelműen az autóipar jelenti, amely az elmúlt tizenkét év alatt rendkívüli fejlődésen ment keresztül.

A szektor termelési értéke 2010-ben 3600 milliárd forint volt, míg 2021-ben 9400 milliárd forint, és az idei év első négy hónapjában elérte a rekordnak számító 3500 milliárd forintot. Az ágazat tizenkét évvel ezelőtt 86 ezer magyar embernek adott munkát, míg ma 158 ezernek.

A miniszter emlékeztetett arra is, hogy az Audi tavaly 171 ezer autót gyártott Magyarországon, ami rekordnak számít, és ezeket a világ 122 országában értékesítették.

Emellett arra is rámutatott, hogy az Audi a kormány egyik legfontosabb célkitűzésének végrehajtásában is segít, az autóipar forradalmi átállásában, ugyanis 2018-ban megkezdődött Győrben az elektromos motorok szériagyártása, és az idei év elejére már 300 ezer ilyet állítottak elő.

 

Forrás: MTI

Kép:  audi.hu 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.