Szabályozás

Az EU megállapodott a vállalatokra vonatkozó fenntarthatósági adatszolgáltatási kötelezettségekről

NRGreport | 2022.06.23. 06:02

Az Európai Unió megállapodott a nagyvállalatokra vonatkozó, 2024-től alkalmazandó vállalati fenntarthatósági jelentéstételi követelményekről – közölte a napokban az Európai Parlament egyik szakbizottsága.

A szabályozók egyre jobban aggódnak amiatt, hogy a vállalatok greenwashinghoz folyamodnak, vagyis eltúlzott éghajlatbarát állításokat tesznek a befektetői finanszírozások gyarapítása érdekében.

Ezért, az Európai Parlament és az uniós kormányok képviselői ideiglenes megállapodást kötöttek a nagyvállalatokra vonatkozó új jelentéstételi szabályokról, melyek a következőek:

A 250 főnél több alkalmazottat foglalkoztató, és a 40 millió eurós árbevétellel rendelkező, vagy azt meghaladó vállalatoknak, attól függetlenül, hogy tőzsdén jegyzett vagy nem jegyzett cégek, kötelesek lesznek nyilvánosságra hozni a környezeti, társadalmi és irányítási (ESG) kockázatokat és lehetőségeket, valamint tevékenységüknek a környezetre és az emberekre gyakorolt hatását. – írta meg több híroldal köztük a Reuters és az Euractiv.

Egyes kisebb, tőzsdén jegyzett vállalatokra is vonatkoznak majd előírások, azonban az esetükben a szabályozás enyhébb lesz, mint az említett nagyvállalatoknál és 2028-ig mentesülhetnek alóla – közölte a bizottság.

A nyilvánosságra hozott adatokat külső féllel kell auditáltatni – mondta Pascal Durand, aki a parlamenti tárgyalásokat vezette, hozzátéve, hogy a szabályok teret engednek az új szereplőknek, hogy az említett szolgáltatást (audit) nyújtsák, és „ne csak a „négy nagy” kezében hagyják”, utalva a pénzügyi auditálást uraló EY, KPMG, Deloitte és PwC cégekre.

A szabályok egy olyan törvénycsomag részét képezik, amely egy „taxonómiát” tartalmaz arra vonatkozóan, hogy mi minősül zöld befektetésnek, valamint  ESG-nyilatkozatokat is tartalmaz az eszközkezelők számára, hogy segítsék az környezetbarát gazdaságra való áttérést.

A keddi megállapodás ratifikálásához az uniós tagállamok és a parlament hivatalos szavazására van szükség.

 

Kép forrása: pixabay.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.