Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

Csökkenni fog az ára az elektromosautó-akkumulátorok egy fontos alapanyagának

Nagy Nikoletta | 2022.06.23. 08:22

Ezzel együtt persze egyre olcsóbbak lehetnek az elektromos autók maguk is – mindez a lítiumnak köszönhető.

A Credit Suisse piaci elemzői szerint az elektromos autók ára csökkenni kezdhet, mivel az elektromosautó-akkumulátorok egyik alapelemének ára is várhatóan lefelé indul meg a közeljövőben – írja az ABC News.

A lítium talán a legfontosabb alapanyaga az elektromos autók akkumulátorainak, rengeteg előrejelzés született már arra, mekkora lehet a bolygó készlete, és hogy mire elég mindez. Anélkül azonban, hogy nagyon a jövőbe tekintenénk, már azt is láthatjuk, hogy a jelenlegi lítiumbányák nem szolgálják ki a zöld átállás felgyorsulásának igényeit, éppen ezért az utóbbi időkben lényegesen megnőtt a nyersanyag piaci ára is.

A lítiumot nem csak elektromos járművek akkumulátoraiban használják, hanem otthoni napelemes rendszerekben és nagyobb, más célból használt akkumulátorokban is. A nyersanyag piaci ára mára tonnánként körülbelül 6000 dollárra emelkedett, mivel a megújuló energiaforrásokra való átállás felgyorsult egy olyan időszakban, amikor a kínálat még megpróbálja utolérni a keresletet a piacon. Ez azonban hamarosan kiegyenlítődhet.

A lítium azonban jelenleg hiánycikk a piacon, pontosan a fent említett folyamatok miatt. Az elmúlt egy év változásai mintegy 30 százalékkal megemelték az elektromos autók akkumulátorának árát is. A változás azonban már érkezik: a hiány pótlására egyre több lítiumbányát létesítenek, amelyek hosszabb távon lejjebb viszik majd a lítium megemelkedett árát a piacon.

A Credit Suisse azon cégek közé tartozik, amelyek most módosították a lítium árára vonatkozó előrejelzéseiket, mivel egyre több a kínálat a piacon, és mivel az akkumulátorok iránti kereslet nem növekszik olyan gyorsan, mint ahogy azt jósolták. Ez azért lehet így, mert a kulcsfontosságú piacok, például Kína, egy érkező gazdasági visszaeséssel küzd. A Credit Suisse előrejelzése szerint a jövő év végére a lítium ára a felére, 2500 dollárra zuhan tonnánként.

„Valójában azt láthatjuk, hogy a piac az elkövetkező 18 hónapban egyensúlyba kerül, vagy akár többletet is termel” – mondta Saul Kavonic, a Credit Suisse szakértője.

Nem a Credit Suisse az egyetlen piaci elemző, aki a lítium árának csökkenését prognosztizálja. A múlt héten az ASX lítiumbányász cég részvényei megugrottak, mivel számos nagy cég, köztük a Bell Potter és a Goldman Sachs is felülvizsgált árazási előrejelzéseket adott ki.

Főkép: David Baillot/UC San Diego Jacobs School of Engineering / Flickr

  Nagy Nikoletta
Címkék
#elektromos autók   #lítium   #mobilitás  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.