Mobilitás

Audi és Ducati – Jó társaság

Benedek Attila | 2022.06.24. 04:00

Az köztudott, hogy az Audi a Volkswagen konszernhez tartozik, az már kevésbé ismert, hogy létezik egy Audi csoport is. Ennek a három ékköve közül az egyik a Ducati.  

Lehet mondani az Audi csoportra, hogy jó társaság, ugyanis az ingolstadti központú márka irányítja a Lamborghinit és a Bentley-t is… Ez a „főnöki” helyzet jól mutatja a márka helyzetét a VW csoporton belül.

A Ducati

A kékvérű nagy nevek mellett, ott a motorok terén jól csengő névvel rendelkező Ducati, amely tavaly rekord évet zárt: 2021-ben 59447 darab motorkerékpárt értékesítettek. A legnagyobb piacuk az Egyesült Államok (9007), mögötte Olaszország (8707), a harmadik pedig Németország (6107).

A típusok között tavaly a Multistrada V4 volt a legnépszerűbb (9957), amit követtet a Scrambler 800-as családja (9059), a harmadik a Monster, 8734 darabos teljesítménnyel.

A Ducati kilátásai igen jók, mert az erős modell kínálat idén tovább bővül. Például a DesertX típussal, amely beleillik a túraendurós vonalba, ami a négykerekűeknél a szabadidő-autóknak felel meg. Az olaszok, közös sajtóeseményt is összehoztak az audisokkal.

A látványos bemutató apropója az volt, hogy a németek újságíróknak bemutatták az Audi RS Q e-tron versenygépet. Ekkor az Audi szineire matricázott Ducati DesertX és a Dakar versenyautó – a fotósok és a videósok nagy örömére – együtt száguldott.

Az Audi sportrészlegének és versenyautóinak az útját a Dakarig, itt követheti végig.

Közös nevezők

Megfigyelhető több közös szál is az Audi és az 1926-ban indult Ducati között. Az egyik, hogy minkét márka, nagyon készült a szintetikus üzemanyagok használatára. Ez a vonal a nemrég megszavazott Európa parlamenti döntésnek köszönhetően, nem lesz túl hosszú életű. Ugyanis nemsokára Európában a fókusz kizárólag az elektromos hajtásra kerül, így a törvényhozók szerint, a Földön használt 1,4-1,5 milliárd körüli belső égésű motoros jármű zöldítése nem lényeges. Így a jó hangú motorokat készítő Ducati is lassan készülhet a troli hangot kiadó jövőre.

A minta

A követendő példát az Audi mutatja, amely komoly elektromos autó felhozatallal rendelkezik és az akku technológiák terén is jól áll. A Ducati hozzáállása az elektromos hajtáshoz a közelmúltig az volt, hogy amíg nehezek az akkuk és lassan tölthetők, addig nem kérnek belőlük.

Erre tavaly robbant a hír, hogy a MotoGP által pátyolgatott elektromos motor széria versenygépeit, 2023-tól a Ducati szállítja…

A V21L típus első tesztje már megtörtént, jövőre a villany Ducatikkal versenyeznek a pilóták, így mutatva jövőt a motorkerékpár iparnak. Elektromos motorok terén egyelőre a robogók a nyerők. Ezt a vonalat erősíti, hogy több nagy név összefogott az egységes és cserélhető motorakkumulátorok gyártására és használatára.

 

Kiemelt kép forrása: Ducati

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.