Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Először repült kizárólag fenntartható kerozinnal egy helikopter

NRGreport | 2022.06.24. 06:15

Újabb sikeres tesztrepülésen van túl az Airbus Helicopters, a gyártó a Magyarország által is megrendelt H225 típussal sikeresen hajtott végre olyan programot, amelynek során mindkét Safran Makila 2 hajtóművet 100 százalékban fenntartható forrásból származó üzemanyaggal (SAF) táplálták. Ez volt az első helikopteres repülés, amely teljes egészében fenntartható üzemanyaggal történt.

Az Airbus Helicopters célja, hogy megértse a fenntartható üzemanyag hatását a hajtóművekre és különböző rendszerekre. Ennek érdekében tavaly novemberben már végrehajtott egy olyan tesztrepülést, amikor a két hajtómű közül az egyiket SAF-fal, a másikat hagyományos üzemanyaggal hajtották. A tesztek más műszaki megoldásokat, hajtóműveket használó típusokon tovább folytatódnak, a cél, hogy a gyártó 2030-ra minden termékére megszerezze a tanúsítványt, amely a 100 százalékos fenntartható üzemanyaggal történő üzemeltetéshez szükséges. – áll az Airbus szerkesztőségünknek eljutatott közleményében.

Stefan Thome, az Airbus Helicopters műszaki vezetője azt mondta:

a helikoptergyártók számára is új mérföldkő volt a legutóbbi berepülés, amelynek során az Airbus Helicopters H225-ös mindkét hajtóművet fenntartható kerozin hajtotta. Csak ezzel az egy eszközzel akár 90 százalékkal is csökkenthető a károsanyag-kibocsátás.”

A fenntartható kerozin használata az Airbus Helicopters egyik eszköze arra, hogy elérje ambiciózus környezetvédelmi célját: 2030-ra 50 százalékkal kívánja csökkenteni helikopterei szén-dioxid-kibocsátását. A mostani tesztek pedig újabb mérföldkövet jelentenek a teljes mértékben SAF-fal történő üzemeléshez szükséges tanúsítvány megszerzésében.

A fenntartható üzemanyag használatával jelentősen csökkenthető a forgószárnyasok karbonlábnyoma, de a teljesítményük változatlan marad. A Waypoint 2050 jelentése szerint a légiközlekedés által 2050-ig vállalt nettó karbonsemlegesség 50-75 százaléka az alternatív hajtóanyagok használatából adódhat.

Bár a SAF-gyártás jelenleg a teljes üzemanyagpiac 0,1 százalékát teszi csak ki, a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően aránya várhatóan egyre nagyobb mértékben emelkedni fog a következő években.

Az Airbus minden kereskedelmi típusa és helikoptere jelenleg maximum 50 százalékos vegyítésben használhat fenntartható forrásból származó üzemanyagot.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.