Fenntarthatóság

Az új lebegővároson a tengerszint emelkedés sem foghat ki

NRGreport | 2022.06.25. 04:00

A CNN cikke szerint a szigetcsoport fővárosától mindössze tíz percnyi hajózásra elkezdtek dolgozni egy új, lebegő város létrehozásán. A tervek szerint, amikor elkészül, 20 ezer ember számára jelenthet majd otthont. A holland Waterstudio cég nevéhez köthető a tervezés, melynek alapítója, Koen Olthuis is megszólalt a projekt kapcsán.

Az agykorall mintájára megtervezett város ötezer, a víz felszínén lebegő elemből áll majd. Ezekbe beletartoznak a házak, éttermek, üzletek és iskolák, valamint a közöttük elhelyezkedő csatornák. Az első egységeket ebben a hónapban mutatják be. Az első lakók várhatóan 2024 elején költöznek be, a teljes várost pedig 2027-re lakják be az oda érkező lakosok. A projekt, amely a Dutch Docklands ingatlanfejlesztő és a Maldív-szigetek kormányzásának közös vállalkozása, nem egy vad kísérletezés vagy egy jövőbeli elképzelés. A létrehozásnak praktikus oka van, mégpedig a tengerszint emelkedés fájdalmas valósága.

Az 1192 – alacsonyan fekvő – szigetből álló Maldív-szigetek az egyik legkiszolgáltatottabb nemzete a klímaváltozásnak. 80 százaléka a területeinek kevesebb, mint egy méterrel helyezkedik el a tengerszint felett. A várható számok tekintetében ez azt jelenti, hogy a század végére majdnem az egész ország víz alá kerül.

Azonban, ha egy város lebeg, az emelkedhet a víz szintjével együtt. A cégnek, amely megtervezte a várost, a Waterstudionak az alapítója, Koen Olthuis mondta el, hogy ez az „új remény” több mint fél millió embernek a szigetcsoporton.

Ez a projekt bizonyíthatja, hogy létezik olyan (elérhető) megfizethető lakhatás, nagy közösségek és normális városok a vízen, melyek egyben biztonságosak is.

– A Waterstudio az elmúlt két évtizedben több mint háromszáz lebegő otthont, irodát, iskolát és egészségügyi központot tervezett már meg.

A tavalyi év során az áradások a nemzetközi gazdaságnak több mint 82 milliárd dollárnyi kárt okoztak. Ez a klímaváltozás erősödésével várhatóan emelkedni fog. Egy korábbi jelentés szerint 2030-ra évente 700 milliárd dollárnál is nagyobb károkat okoznak majd a városi tulajdonban a partvidéki és folyami áradások. A mennyiség és a megfizethetőség terén azonban még hosszú az út.

Voltak már korábban hasonló vállalkozások, mint például az Oceanix City Dél-Koreában vagy a lebegő szigetek a Balti-tengeren a holland Blue21 vállalat jóvoltából, azonban egyik sem tervezett ilyen méretekkel és időkorláttal. A modulokból álló szerkezetet egy helyi hajógyárban hozzák létre, onnan vontatják el a városba. Ha a helyére került, egy víz alatti rendszerrel kötik össze, amely lehetővé teszi, hogy a hozzá rögzített elemek a víz hullámaival együtt mozogjanak. A város körüli korallzátonyok segítenek létrehozni egy természetes hullámtörést, ezzel stabilizálva azt.

A cél, hogy a város önellátó legyen és ugyanazokkal a funkciókkal bírjon, mint a talajon elhelyezkedő társai. A Maldív-szigeteknél lévő lebegő város kifejlesztésével Olthuis reményei szerint ezt a típusú építkezést sikerül a következő szintre emelni. Nem egy őrült vállalkozás lesz, ami csak a szűk elitnek szól, hanem egy válasz a klímaváltozásra és a városiasodásra, ami egyszerre praktikus és elérhető.

Kép forrása: edition.cnn.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.