Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

A dallasi reptér használt süótőolajból csinál bioüzemanyagot

Nagy Nikoletta | 2022.06.27. 12:13

Étolajból készülhet a jövő repülőgép-üzemanyaga: egy dallasi repülőtérnek legalább is bejön, hogy éttermekből szerzett használt sütőolajból készít bioüzemanyagot a repülőgépek számára.

A dallasi Fort-Worth nemzetközi repülőtér megoldása két legyet üt egy csapásra: egyrészt megoldja a helyi éttermek elhasznált sütőolajának problémáját (ezt ugyanis nagyon nehéz környezetbarát módon hasznosítani), másrészt fenntartható bioüzemanyagot gyárt a repülőgépek számára, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy idővel a globálisan napi 150 ezer repülőgép üzemanyaga is sokkal zöldebbé válhasson – írja az IFL Science.

„Sok hulladékot termelünk, sok nemkívánatos terméket, amelyeknek valahova el kell kerülniük” – mondta Robert Horton, a repülőtér, vagyis a DFW környezetvédelmi ügyekért felelős alelnöke. „Megpróbálunk megoldást találni a problémára anélkül, hogy az káros hatást váltana ki.” A reptér nagyjából 200 étterem használt étolaját gyűjti be, és próbálja meg hasznosan, környezettudatosan felhasználni.

Az étolajból és hulladékzsírokból készült repülőgép-üzemanyagot fenntartható repülési üzemanyagnak (SAF) nevezik, amelyet a BP olajcég hatalmas lépésként hirdetett a fenntartható repülés felé. A sugárhajtóművek és utasszállító repülőgépek üzemanyagához rendkívül magas energia-tömeg arányra van szükség, és nem könnyű olyan fenntartható alternatívát létrehozni, amely nem pumpálja a szén-dioxidot a légkörbe.

Az SAF előállításához az étolajat szintetikus repülőgép-üzemanyaggá finomítják oxigén kivonásával és egyéb vegyi anyagok segítségével – de mivel a repülőgépek jelenleg nem támaszkodhatnak kizárólag a szintetikus repülőgép-üzemanyagra, ezt összekeverik szabványos üzemanyaggal, hogy alkalmassá tegyék a felhasználásra. Miután elkészült, az SAF lehetővé teszi, hogy a normál repülőgépek körülbelül 80 százalékkal kevesebb károsanyag-kibocsátással repüljenek, beleértve a gyártás során keletkezett káros anyagokat is.

Gyakori kérdés a reptér szerint, hogy az üzemanyagnak sültkrumpli-illata van-e, de ki kell ábrándítaniuk mindenkit: nincsen. Az így kapott üzemanyag átlátszó, mint a víz, és semmiféle szaga vagy illata nincs.

A repülőtér azt reméli, hogy 2030-ra az összes működési folyamata széndioxid-semleges lesz, és kísérleti tesztállomásként működik majd, miközben a világ többi része – remélhetőleg – figyeli majd, hogyan szuperál a sütőolajos megoldás. A légi közlekedésből származó kibocsátások jelenleg a teljes globális kibocsátás körülbelül 2 százalékát teszik ki, de ez egyre növekszik, és ahogy az űrturizmus kezd fellendülni, égető szükség van fenntartható üzemanyag-alternatívákra.

  Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.