Mobilitás

Elektromos töltőállomásokkal erősít a JYSK

NRGreport | 2022.06.28. 06:00

Fontos szerepet kap a JYSK ecseri, több országot kiszolgáló logisztikai központja a cég fenntarthatósági céljainak elérésében: a teherfuvarozás mérséklésével évente nagyjából 3600 tonna szén-dioxiddal csökkenti a károsanyag-kibocsátását. Amíg a központban kizárólag elektromos targoncák dolgoznak, az ALTE-GO közreműködésével kiépült egy 16 autó párhuzamos töltésére alkalmas állomás is. A lehetőséggel bárki élhet, hiszen az állomás nyilvános, a töltés pedig alkalmazáson keresztül indítható.

Ambiciózus célokat fogalmazott meg a JYSK: a dán vállalat fenntarthatósági stratégiája értelmében 2030-ig a felére csökkentené az áruházak, elosztóközpontok, irodák és vállalati autók fenntartásából és fűtéséből eredő abszolút üvegházhatású gáz-kibocsátást. Ebben többek között napelem panelek és olyan módszerek segítenek, amelyekkel zöld villamos energiára és karbonsemleges fűtésre állhatnak át.

A fenntarthatósági célok elérésében a vállalat új régiós elosztóközpontja is szerepet kap: a teherfuvarozás csökkentésével – évi 4,5 millió kilométerrel kevesebbet fog fuvarozni – ugyanis évente nagyjából 3600 tonna szén-dioxidot lehet megspórolni. Ha a központ teljes kapacitással beindul, akkor Magyarország mellett Ausztria, Szlovákia, Horvátország, Szlovénia áruházait kiszolgálva, 143 ezer négyzetméteren 205 000 paletta árut tárol majd.

Az ecseri központban pedig elektromos töltőállomások is segítik a kitűzött célok elérését. A töltőket az ALTE-GO, az ALTEO Csoport e-mobilitási üzletágát képviselő társasággal kialakított együttműködés keretében telepítették.

Szimeiszter Sándor, a JYSK Magyarországért, Ausztriáért és Görögországért felelős országos menedzsere elmondta, hogy a cég régiós elosztóközpontja a legmodernebb technológiával és zöld megoldásokkal van felszerelve, ezeknek a környezetbarát megoldásoknak az egyikét jelentik az elektromos töltőállomások. Szimeiszter rámutatott:

„A JYSK mind termékkínálatában, mind működésében fontos szerepet szán a fenntarthatóságnak, ezért nagyon örülünk ennek az újabb lépésnek. Logisztikai központunkba már beköltöztünk, így a dolgozók már használhatják a töltőket, illetve bárki, aki a környéken jár, hiszen az állomás nyilvános.”

Az ALTE-GO által telepített nyolc darab dual (2×22 kw-os AC) töltő 16 autó párhuzamos töltését teszi lehetővé. Ezzel a lehetőséggel pedig bárki élhet, hiszen fizetés ellenében elindítható a szolgáltatás. Az éjjel-nappal elérhető töltők 119 Ft/kWh áron használhatók, a 120. perc után pedig 10 Ft/perc felárat számolnak, ezzel is ösztönözve a gépjármű tulajdonosokat arra, hogy a töltés befejezése után adják át másnak a helyet. A töltés RFID-kártyával vagy az ALTE-GO Androidos és iOS-os rendszerre egyaránt telepíthető applikációjából indítható.

A töltőknél az OLED-kijelző, az alacsony önfogyasztás és a beépített energiamenedzsment-rendszer költséghatékonnyá teszi az üzemeltetést, hiszen kisebb lekötött teljesítmény és kevesebb villamosenergia szükséges a működtetéséhez.

„Az elektromosan tölthető gépjárművek többsége még nem képes AC-töltőn 22kW-ot felvenni, ezért azokon a helyszíneken, ahol egyszerre több töltőberendezést is telepítünk, érdemes olyan rendszert kiépíteni, amely folyamatosan figyeli az autók töltési kapacitását és csak az ehhez szükséges teljesítményt használja fel.” – tette hozzá Novotny Dénes, az ALTE-GO Kft. ügyvezetője.

A logisztikai központban már csak elektromos targoncák közlekednek, illetve hatezer négyzetméteren telepítenek napelemeket a tetőn, a melegvíz-ellátást napkollektorokkal támogatják, és hőszivattyúval csökkentik a fűtési igényt.

Kép forrása: vg.hu

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.