Mobilitás

Audi tuk tuk – Indiai kaland a fenntarthatóság jegyében

Benedek Attila | 2022.06.29. 03:57

Az Audi nemrégiben leplezte le a világ első prémium tuk tukját, amelyet természetesen elektronok mozgatnak. A különleges járműnek, az e-tron használt akkumulátorai biztosítják az energiát.

A négykarikás márka szokatlan kalandba vágott bele. Az eseményeket a Berlin-Neckarsulm-Bangalore tengelyre lehet felfűzni. A német fővárosban tartották a közelmúltban a Greentech Festivalt, ahol először lehetett megszemlélni az elektromos riksát. A berlini szálat nem csak a kiállítás jelentette, hanem az ott is működő Nuam. Ez egy nonprofit start-up vállalkozás, indiai és német munkatársakkal.

A legolcsóbb Audikat, a bajor vállalat Neckarsulmban lévő üzemének a munkatársai készítették. Az összekötő kapcsot a projektben az Audi Environmental Foundation jelentette. A vázolt együttműködésnek köszönhető az a három elektromos riksa prototípus, amelyet nemsokára elkezdenek tesztelni.

Az akkuk második élete

Korábban már írtunk az elektromos és hibrid autókban használt akkumulátorok nyugdíjas éveiről, itt pedig az akkuk zárt láncú újrahasznosításának az új módszeréről.

Az Audi munkatársai az e-tron típusban használt akkucsomagnak a nyugdíjas éveiről úgy gondoskodnak, hogy munkát adnak nekik. Az ellenőrzött akkumodulok, az Ázsiában igen népszerű, motorizált riksákba kerülnek. Persze az egész projekt, a ma divatos fenntarthatóság és környezetvédelem jegyében zajlik.

Az akkuk életciklusa ezzel még nem zárult le. Ha a működésük körülményessé válik, akkor az újrafeldolgozás előtt, vészhelyzeti áramtárolóként kezdhetnek még egy utolsó karriert. Ezt követően történik az elbontásuk és a bennük lévő értékes fémek kinyerése. Az egész ciklus, a gyártástól kezdve, 10 évnél hosszabb időtartamot jelent.

Tuk tuk történelem

Ázsiában a háromkerekű, motorizált személy és áruszállító eszközöknek óriási a kultusza. Az első ilyen masina, az 1930-as években, Japánban született. Az egyik nagyhatalom a sok néven futó olcsó közlekedési eszköz témájában Thaiföld.

Tuk tukok terén komoly a felhozatal, mert a benzin és dízel üzeműek mellett, elterjed a földgáz (CNG) és az autógázas is kivitel is (LPG). Persze az elektromos is terjed. India egyik legnagyobb motorkerékpár gyártó vállalatának az autós részlege a Bajaj Auto. Ez a cég, 2019-ben 780 ezer e-riksát adott el. A piac Indiában is óriási méretű, de prémium tuk tuk gyártó még nem érkezett erre a területre.

Az ár

A legfőbb kérdés, hogy az Audi különleges tuk tukját milyen áron tudják kínálni. Elviekben szállók és luxus üdülőhelyek állíthatják be szolgálati járműnek, vagy a tehetősek használhatják, státusz szimbólumként. Az oka, hogy 1200 dollár körüli Bajaj és az ennél is olcsóbb kínai e-riksákkal, a négykarikás különlegesség nem valószínű, hogy fel tudja venni a versenyt.

India és az autók

Ha már témánál vagyunk, érdemes pár szót ejteni az indiai autópiacról. Az országban lévő állapotokat jól mutatja, hogy 2012-ben ezer főre 18, a következő évben pedig 20 darab autó jutott. Ez a szám 2016-ban felment 50 darabra. Miközben az Egyesült Államokban ez az érték 2017-ben, 910 volt…

Ezért vágyakoznak annyira az autó gyárak az egymilliárd lakosú országba. Ennek ellenére a 2021-ben 3 077 041 darab autót felvevő piac, a cégek többségének nem tejjel-mézzel folyó Kánaán. A Ford idén számolta fel az indiai gyártóbázisát. Ennek ellentéte a piacvezető Maruti (Suzuki), amely 1,3 millió körüli autót ad el évente. A kulcs a helyben történő gyártás és a helyi piaci igények pontos felmérése. Ezért hoztak különféle védővámokat, amivel nemrég Elon Musk tervezett indiai piacra lépését is ellehetetlenítették.

 

Kép forrása: Audi

 

 

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.