Innováció

Sárkánypikkely-szerű napelemek díszítik a Google új főhadiszállását

Nagy Nikoletta | 2022.06.29. 13:08

Kétségkívül gyönyörű, ezen felül kifejezetten környezetbarát kampuszt épített a Google a Szilikonvölgyben. Sokan sárkánypikkelyekhez hasonlítják a dizájnt.

Az olyan óriásvállalatok, mint például a Google, kénytelenek odafigyelni a szénlábnyomukra – nemcsak azért, mert PR szempontból kifejezetten fontos, hanem azért is, mert olyan rengeteg energiát használnak el, hogy mindezt fosszilis energiából fedezni borzasztóan környezetszennyező volna. A Google éllovas a zöldebb működésben a tech óriások között, ehhez járul hozzá a legújabb kampusz is, amit a hírek szerint a dolgozók és a környezet igényeinek észben tartásával terveztek, írja a Study Finds.

A Szilikon-völgyben található épületegyüttes olyan, mintha a jövőből felejtették volna itt. A NASA szintén a völgyben található Ames Kutatóközpontja mellett 42 hektáron elterülő Bay View kampusz sárkánypikkelyre hajazó napelemekkel készült el, amelyek segítenek a vállalatnak teljesíteni a környezet iránti elkötelezettségi céljait.

A Bjarke Ingels Group (BIG) és a Heatherwick Studio építészei, valamint a Google tervezői és mérnöki csapatai által tervezett központ 102 ezer négyzetméteren helyezkedik el, és 20 hektárnyi szabad területet, két irodaházat, egy 1000 fős rendezvényközpontot takar. Emellett 240 olyan lakhatási megoldás is található a helyszínen, amelyek az alkalmazottak rövid távú befogadását tudják garantálni. 2017-ben kezdődött meg az építkezés a területen, és most lett készen a végleges épületegyüttes, olyannyira, hogy májusban meg is nyitott.

„Ez az első alkalom, hogy mi magunk megterveztük és fejlesztettük az egyik nagy campusunkat, amely lehetővé tette számunkra, hogy újragondoljuk az iroda fogalmát, és azt, hogy mi lehetséges az építőipar számára. Az eredmény egy olyan épületegyüttes, amely megmutatja, mi lehetséges az emberközpontú és fenntartható munkahely-tervezésben” – magyarázza a cég közleményében.

Annak érdekében, hogy az épület 2030-ra minden nap minden órájában széndioxid-mentes energiával üzemeljen, az „első sárkányméretű napelembőr”, valamint a közeli szélerőművek széndioxid-mentesen fogják működtetni a Bay View-t az idő 90%-ában.

A sárkánypikkely gyakorlatilag 90 000 darab ezüst napelemből áll, amelyek közel 7 megawatt energiát képesek előállítani. A Google szerint a tető olyan együttműködések eredménye, amelyeket a cég éveken keresztül készített elő, és amelyhez hosszú ideig kereste a partnert Európán belül.

Az integrált geotermikus rendszer – a legnagyobb Észak-Amerikában – a becslések szerint nagyjából 50%-kal csökkenti a széndioxid-kibocsátást, és segíti a kampuszfűtését és hűtését. A hatalmas geotermikus hőszivattyú a szerkezeti rendszerbe integrálva 90%-kal csökkenti a jellemzően hűtésre használt víz mennyiségét, ami évi 19 millió liter víznek felel meg.

A Google szerint a belső elrendezés tükrözi az alkalmazottak igényeit, ami érdekes felvetés, tekintve, hogy állítólag a cégnél nem fenékig tejfel dolgozni. Az biztos, hogy az elvonulásra és csapatmunkára való tereket elválasztották egymástól, ez hasznos lehet, és persze az is biztos, hogy az interior gyönyörű. A klímabarát újításokat pedig nem lehet kétségbe vonni – sem azt, hogy a tervezők tudták, mit csinálnak.

Fő fotó: Google

  Nagy Nikoletta
Címkék
#google   #napelem  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.