Innováció

Foszforeszkáló betont hoztak létre egyiptomi diákok

NRGreport | 2022.06.30. 06:05

Az energiahiány elleni harc eszközeként, a kairói Amerikai Egyetem négy egyiptomi hallgatója olyan innovatív sötétben világító betont hozott létre, amely ki tudja majd világítani az utakat és autópályákat.

„Kutatásunk ötlete abból adódott, hogy egy olyan építőanyagot szerettünk volna készíteni, mint a beton,  illetve olyat, ami mind létrehozásában, mind funkciójában fenntarthatóbb és környezetbarátabb, különösen annak fényében, hogy hova jutott a világ az energiahiány és az erőforrások kimerítése miatt” – mondta Menna Soliman, a kairói Amerikai Egyetem Építőmérnöki Tanszékének egyik egyetemi hallgatója, aki segített az új önvilágító betonanyag kifejlesztésében. „A sötétben világító beton segít csökkenteni az autópályák és az utcai táblák megvilágításához felhasznált hatalmas energiamennyiséget, amely a biztonságos utazáshoz szükséges.”

„Elképzeléseinket a területen végzett korábbi kutatásokra alapoztuk. Sikerült kifejlesztenünk a napfényt elnyelő, sötétben fényt kibocsátó önvilágító betont, ami a diplomaprojektünk része volt. Ez az anyag segít csökkenteni a járdák és utak megvilágításához használt nagymértékű energiaigényt anélkül, hogy az anyag mechanikai tulajdonságait veszélyeztetné.”

– mondta Zainab Mahmoud, a csapat másik tagja azt mondta az Al-Monitornak.

„Több, mint három hónapba telt a végtermék elérése, ami a diplomaprojekt időszakának része. A projekt ötletet januárban bemutatták a Transportation Research Board 101. éves washingtoni ülésén.”– Mahmoud folytatta. „A résztvevők üdvözölték az ötletet. Emellett alkalmunk volt találkozni a terület szakértőivel, akik azt javasolták, hogy alakítsuk át a projektet termékké.

Mayar Khairy, a csapat másik diákja azt mondta, hogy a projekt piaci termékké alakítása megvalósítható, de további tanulmányozást igényel. Hozzátette, hogy kollégáival már fontolgatták a további kutatásokat. Bár a termék kezdetben költséges lenne, a nagyobb mennyiség előállítása ezeket a költségeket csökkentené.

Mahmoud elárulta, hogy néhány cég már megkereste őket. Érdeklődtek a gyártásról, és a projektet a piacon értékesíthető termékké alakítanák át.

Nagib Abu Zeid, a kairói Amerikai Egyetem építőmérnöki professzora és a projekt felügyelője hangsúlyozta, hogy a fenntarthatóság és a biztonság a projekt két fő témája. A beton segít csökkenteni az autópályák és az utcai táblák kivilágítására felhasznált hatalmas energiamennyiséget, amire szükség van a biztonságos utazáshoz. Ez kiemelkedően fontos egy olyan időszakban, amikor a világ súlyos energiaválsággal néz szembe az orosz-ukrán háború miatt.

„A diákok igyekeztek megújuló energiaforrásokhoz jutni és azt optimális módon használni, ez volt a projektjük fő célja.”– mondta Abu Zeid.

„A jövőbeli lépések közé tartozhat, kísérleti projektként nagyobb mennyiségek előállítása, melyet tényleges terepi körülmények között kell értékelni, például egy kis autópálya szakaszon vagy nagyobb területeken. Úgy gondolom, hogy az ötlet tudományos szinten sikeres lenne. Nem a magas anyagköltség lesz az egyetlen kihívás a projekt gyakorlati megvalósításában. Ezenkívül költségekkel jár a termék energiatakarékosságának, biztonsági rátájának, forgalmának és a környezetvédelem tanulmányozása is. Minden gazdasági megvalósíthatósági tanulmánynak figyelembe kell vennie ezeket a szempontokat.

Abu Zeid elmagyarázta, hogy nehéz meghatározni egy konkrét időkeretet a projekt termékké alakításához.

„Általában egy-két évig folytatódnak a vizsgálatok, amelyek során az ötletet biztonságos területeken tesztelik, hogy ellenőrizzék a beton időjárási viszonyokkal szembeni ellenálló képességét és tartósságát.”„Az önvilágító beton olyan anyagokat tartalmaz, amelyek elnyelik, majd kibocsátják a fényt. Számos ilyen tulajdonságú anyagot teszteltünk, és a legerősebb fényerővel és tartóssággal rendelkezőket választottuk ki, mert nem akarjuk, hogy a sötétben világító tulajdonság felülírja a beton, mint építőanyag tartósságát és stabilitását” – összegezte.

 

Kép forrása: unsplash.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.