Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

A Közel-Kelet egyszerre oldja meg Európa energiaválságát és húz el megújuló kapacitásban

S.Rita | 2022.07.01. 02:21

Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek egyszerre bővítik a szénhidrogén-termelési kapacitást és elégítik ki a növekvő globális keresletet, miközben óriási mértékben növelik megújulóenergia-kapacitásukat is. Szakértők szerint ezek az Öböl menti nagy játékosok lesznek a közeljövő európai és ázsiai piacok legvalószínűbb potenciális megújulóenergia-beszállítói.

A Közel-keleti-öbölbeli szénhidrogéntermelők az utóbbi időben figyelemre méltó haladást értek el az energiátmenet terén, különösen igaz ez a mostani európai energiaválság és a magas olaj- és gázárak fényében. Az ellátási nyomás alatt álló országok, mint az Egyesült Arab Emírségek (EAE) és Szaúd-Arábia, akik az árak stabilizálása érdekében több kőolajjal és földgázzal kénytelenek ellátni a piacot, közben nem restek továbbra is teljesíteni a bevállalt nettó nullás célokat is.

Az Egyesült Arab Emírségek és Szaúd-Arábia is bejelentette a tavalyi COP26 előtt a nettó nulla kibocsátásra vonatkozó kötelezettségvállalását: az Egyesült Arab Emírségek 2050-re, Szaúd-Arábia pedig 2060-ra vállalta a kibocsátás nullára csökkentését.

Az ausztrál székhelyű Compare the Market aggregátor nemrégiben készített jelentése szerint pedig az Egyesült Arab Emírségek az elmúlt 10 évben világszerte a legnagyobb mértékben növelték a megújulóenergia-kapacitásukat. A 2011-es mindössze 13 MW-ról 2020-ra 2540 megawattra emelkedett, ezt követi Szaúd-Arábia, ahol a kapacitás a 2011-es 3 MW-ról 2020-ra 413 MW-ra nőtt.

A múlt héten az Abu Dhabi Taqa, az Abu Dhabi National Oil Co. és a Mubadala cégek is véglegesítették a tavaly bejelentett Masdar felvásárlást. Ez újabb mérföldkövet jelent egy olyan globális tiszta energiaipari erőmű létrehozásában, amely e vállalatok megújuló energiával és zöld hidrogénnel kapcsolatos erőfeszítéseit a Masdar keretében egyesíti.

Hidrogén-potenciál

A hidrogén a regionális dekarbonizációs stratégiák központi elemévé vált. A tágabb értelemben vett Közel-Kelet országai, köztük az Egyesült Arab Emírségek, Szaúd-Arábia, Omán, Egyiptom és Marokkó potenciálisan képesek a piacokat az üzemanyag akár különböző típusaival is ellátni.

Miután tavaly megalakult az Egyesült Arab Emírségek hidrogénszövetsége, számos hidrogénprojektet írtak alá az országban. Több partnerség is létrejött az Egyesült Arab Emírségekben működő vállalatok és nemzetközi cégek között, köztük a TotalEnergies, a Siemens Energy és nemrégiben a BP között. A régió első hulladékból hidrogénné alakítható üzemét, amelyet a helyi Beeah vállalat és az egyesült királyságbeli Chinook partnerségével Sharjahban fejlesztenek, várhatóan 2024-re fejezik be. Szaúd-Arábiában az Acwa Power és az amerikai Air Products Neom közötti, zöld hidrogén előállítására és szállítására irányuló partnersége fontos mérföldkő volt a királyság ambiciózus diverzifikációs stratégiája szempontjából.

Katarina Uherova Hasbani, AESG

Katarina Uherova Hasbani, az AESG tanácsadó cég partnere és globális stratégiai és tanácsadói igazgatója szerint ezek a partnerségek kulcsfontosságúak a szükséges technológiák kifejlesztéséhez és a hidrogéngazdaság integrálásához szükséges infrastruktúra kiépítéséhez.

Omán, amely tavaly hozta létre nemzeti hidrogénszövetségét, a gáztermeléséből származó kék hidrogén fejlesztését tartja szem előtt, és igyekszik bevonni a magánszektort is. Nemrégiben megállapodást írt alá a BP-vel a megújuló energiában rejlő lehetőségek, köztük a zöld hidrogén feltárására.

De amire a régiónak igazán szüksége van a hidrogénpotenciál fejlesztéséhez, az a vevői oldal. Európára pedig leggyakrabban úgy tekintenek, mint a hidrogén első nagy felvevőjére, akinek a közel-keleti termelők képesek lennének szállítani az üzemanyagot.

„A Közel-Kelet szerencsés, mert Európa a szomszédban van, és megnégyszerezték a hidrogénfelvételt. Kezdenek történni a dolgok nyilatkozta Hasbani az Energy Intelligence-nek. Az orosz-ukrán háború okozta energiaválság pedig mindezt felgyorsíthatja, hiszen Európa azon dolgozik, hogy csökkentse a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségét.

Különböző stratégiák

Az Egyesült Arab Emírségek szerepe a jövő évi COP28 csúcstalálkozó házigazdájaként lehetőséget kínál a szénhidrogéntermelőknek, hogy egyrészt részt vegyenek az éghajlati vitában, másrészt bemutassák a kibocsátáscsökkentésre vonatkozó kötelezettségvállalásaikat. Miközben az Egyesült Arab Emírségek és Szaúd-Arábia nemcsak regionális, hanem globális vezető szerepet tölt be az energetikai átállásban, eltérő stratégiákat alkalmaznak, és saját kihívásaikkal kell megküzdeniük.

  • Hasbani szerint az Egyesült Arab Emírségek a nagyszabású projektek fejlesztését választotta. A következő lépés azonban – magyarázza – az energiatermelés decentralizálására irányuló közép- és hosszú távú tervek lennének, hozzátéve, hogy a kormányzat erőfeszítései már láthatóak ebben a tekintetben, és hogy ezek a dolgok időt igényelnek. A decentralizáció szükségességét nemrégiben az Engie Ázsiáért, Közel-Keletért és Afrikáért felelős vezető alelnöke, Stephan Gobert is megerősítette. „A kiskereskedelem továbbra is probléma az olyan vállalatok számára, mint az Engie, mivel továbbra is teljes mértékben az energiaszektorhoz tartozik” – mondta.
  • Szaúd-Arábia sokkal nagyobb, mint az Egyesült Arab Emírségek – földrajzi elhelyezkedése és megújuló erőforrásainak sokszínűsége szempontjából is. Ez rugalmasabbá teszi a piacát, ami hatalmas megújulóenergia-potenciált biztosít számára. Szaúd-Arábia jól és jó tempóban reagált a Vörös-tengeri projektjeivel, például a Neommal, a megújuló erőforrások nagyobb mértékű integrációját kínálta az újonnan épített projektekbe. Hasbani szerint azonban Szaúd-Arábia konkrét célokat is megnevezhetne, amelyek ambiciózusabbak lehetnének. És valóban, egy évvel a zöld kezdeményezések bejelentése után a konkrét részletek még nem kerültek nyilvánosságra.

A nemzeti olajtársaságok is lépéseket tesznek a tisztulás és a szén-dioxid-mentesítés érdekében. A Saudi Aramco, amely vállalta, hogy 2050-re nettó nullává válik, nemrégiben közzétett fenntarthatósági jelentésében 2035-re évi 11 millió tonna szén-dioxid-leválasztási, -hasznosítási és -tárolási kapacitást tűzött ki célul, emellett 12 gigawattnyi szél- és napenergia, valamint 2 millió tonna kék hidrogén előállítására vonatkozó célt tűzött ki.

 

 

 

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.