Mobilitás

Seat – Baljós árnyak?

Benedek Attila | 2022.07.01. 04:00

A spanyol márka jövőjével kapcsolatban időnként szárnya kapnak pletykák. A jelenlegi helyzet izgalmas ígérkezik, reméljük csak mi kombinálunk rosszul és nem lesz igazunk.

Neves napon, 1950 május 9-én alapították a SEAT S.A.-t, a Barcelona közelében lévő Martorell-ben. Az angolul ülést jelentő betűk, a Sociedad Española de Automóviles de Turismo szavak első betűit takarják. A négy szó, a spanyol személyautó vállalat kifejezésre magyarítható.

A sokáig állami tulajdonban lévő cég jó ideig a Fiattal dolgozott együtt, azaz a Fiat gyártmányokat készített, Seat jelvénnyel. Ezért lehet látni a legendás – idén a 65. születésnapját ünneplő Fiat 500-at is – Seat felirattal. A két cég szakítására, 1983-ban került sor.

Addig olyan típusok gördültek ki a gyárkapun, mint a Seat 1430 Escpecial. Az 1969 és 1975 között gyártott modell, ismerős lehet a filmvászonról: az 1500-ös Zsigulira (2103) hasonlító típussal járt José Luis Torrente, a világhírű spanyol magánnyomozó.

Külön utakon és sportolás

A spanyol városokról, szigetekről és egyéb földrajzi helyekről nevet kapó autókat gyártó vállalat rövid ideig volt egyke. A Volkswagen csoport 1986-ban vált a Seat tulajdonosává.

A Seat életében nagy szerepet kapott a sport. A rali világbajnokság (WRC) különféle kategóriái után, a túrakocsizásban értek el komoly eredményeket. A Zengő motorsport is sok győzelmet aratott a spanyol márkával, a Cuprával tavaly nyertek az elektromos túrakocsi szériában.

Ez a sportos háttér jó alapot teremtett arra, hogy a Seat, az Alfa Romeo vetélytársává váljon. Ebből is látszik, hogy időnként kapott célokat a márka, amely a VW konszernél használt technikát alkalmazta. Mostanság sportos kinézetű, jó ár/érték arányú autókat készítenek. A gondot az okozza, hogy pár éve a Seat, mintha nem igazán tudná, hogy merre menjen. Az eladásaikat viszont szépen felhúzták a szabadidő-autók.

A Cupra színre lép

Az utóbbi években a legnagyobb eseményt a Seat életében, a Cupra megszületése jelentette. A mostanság a Renault-t vezető, – a marketing terén igen jártas – Luca di Meo nyomta keresztül a Cupra létrehozását. Azaz azt, hogy a korábban a Seat sportos modelljeit jelölő Cupra, önálló márkaként működjön tovább. Egy új márka bevezetéseinek a költségeiről és a későbbi életképességéről sokat lehet vitatkozni. A lényeg, hogy 2018-ban világra jött a Cupra.

Nemrég volt egy nagyszabású rendezvény, ahol óriási felhajtás közepette felvázolták a Cupra közeli és távolabbi jövőjét. A tervekben szerepelt a városi kisautó beharangozása és más modellek érkezése is. Konkrét dátumokkal… Ettől minden jelenlévő boldog volt, a gubancot az okozta, hogy a 2019-ben 574 ezer, 2020-ban 468 ezer darab autót gyártó anyacég jövőjéről egy szót sem ejtettek.

A veszélyt az jelenti, hogy a sportos imázsú, azaz drágábban eladható Cupra éves eladásait, 2025-re félmillióra szeretnék feltornászni. Manapság, évente erős 70 ezret értékesítenek a Cuprákból.

Az elektromos autókra történő átállás, jó ürügy lehet a márkanév beszántására, újra pozicionálására vagy Cuprára cserélésére. Reméljük, a háttérben újra gondolják a Seat jövőjét és nem a „temetés” előkészületei folynak.

 

Kép forrása: Seat, Cupra

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.