Vállalatok

Tarolnak az olajcégek: az évtizedes rekordnyereség mellé extraprofit-adóra is számíthat az Exxon

Takács Csongor | 2022.07.03. 01:46

A legnagyobb amerikai olajtermelő, az Exxon Mobil arra számít, hogy az üzemanyag- és nyersolajeladásokból származó hatalmas árrés rekordnyereséget hozhat ebben a negyedévben: a vállalat az előző negyedévben 8,8 milliárd, most pedig 16 milliárd dollár működési nyereséggel számol.

A magasabb olaj- és gázárak mintegy 2,9 milliárd dollárral növelik meg az Exxon eredményét, míg a benzin- és a gázolaj értékesítéséből származó árrés további 4,5 milliárd dollárral növeli az üzemi nyereséget. Az amerikai olajvállalat így az első negyedévhez képest mintegy 7,4 milliárd dolláros működési nyereségnövekedést prognosztizál.

Az első negyedévben 8,8 milliárd dollár volt a vállalat nyeresége – az oroszországi leírás nélkül,- a mostani bejelentés szerint pedig a második negyedévre már több mint 16 milliárd dolláros nyereség keletkezhet. A vállalat 10 évvel ezelőtt tudott ekkora csúcsnyereségre szert tenni: 2012-ben mindez 15,9 milliárd dollár volt.

A kőolajat hordónként több mint 105 dollárért, a benzint pedig gallononként körülbelül 5 dollárért értékesítik az Egyesült Államokban.

Nem kizárt, hogy megérkezhet az extraprofit-adó kivetése

Az Exxon profitja miatt Joe Biden amerikai elnök a múlt hónapban azt mondta, hogy az olajipari nagyvállalatok a globális olajellátási hiányt kihasználva hízlalják profitjukat, és „az atyaúristennél is több pénzt keresek”.

A vállalat az elnök megjegyzéseire reagálva elmondta, hogy az Egyesült Államokban minden más termelőnél többet fektet be az olaj- és földgáztermelés bővítésébe, többek között az ország legnagyobb nem hagyományos medencéjében, a Permian régióban.

Ro Khanna amerikai képviselő pénteken bejelentette, hogy az Exxon rekordokat döntögető nyeresége megerősíti a kongresszus azon tervét, hogy a nagy olajcégekre külön adót vessenek ki.

A nagy olajtársaságoknak inkább a vásárlóik számára kellene könnyebbé tenni a mostani helyzetet, nem pedig a részvényeseiket gazdagítani”

Az Exxon, amely 2020-ban még több mint 22 milliárd dolláros veszteséget szenvedett el, a magasabb energiaár-értékesítésből származó többletpénzt most az adósságok kifizetésére és a részvényesek számára történő kifizetések emelésére fordította. Azt tervezi, hogy 2023-ig akár 30 milliárd dollár értékben vásárol vissza részvényeket.

A világjárvány alatti veszteségek ellenére az Exxon folytatta termelésnövelő beruházásait, és 2022-re 25 százalékkal növeli a Permian régióban kitermelését – közölte a vállalat szóvivője.

A vállalat becslése szerint az Oroszországból való kilépés hatása mintegy 150 millió dollárral csökkenti az olaj- és gázipari nyereséget az első negyedévhez képest. Az Exxon az év elején 3,4 milliárd dollár értékben írt le oroszországi eszközöket.

A cég részvényei pénteken 2,2%-os emelkedéssel, 87,55 dolláron zártak.

 

  Takács Csongor
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.