Mobilitás

Újítás a vízi közlekedésben – környezetbarát és még gyorsabb is

NRGreport | 2022.07.04. 08:00

Stockholmban az elektromos hajók egy új generációja kezdi felkelteni a figyelmet maga körül. A svéd főváros lakóinak, amely szigetcsoport 14 különböző szigetből áll és ezeket 57 híd köti össze, hosszú történelme van már a különböző vízi járművek használatával. A svéd rekreációs hajózási szektor az egyik legnagyobb egy főre vetítve az egész világon, hiszen körülbelül 756 ezer járműre kell gondolnunk ilyenkor.

Ez természetesen a környezetre igen komoly hatással bír. A gyorsan haladó hajóktól eredő hullámok által sérül a tengerfenék, a motorzajok megzavarják az élővilágot és a szabadidős hajózások az ország teljes széndioxid kibocsátásának több mint 25 százalékát tették ki a 2020-as esztendőben. Ezekre próbál megoldással előrukkolni egy svéd cég, akik elmondása szerint az ő akkumulátorral működtetett hajóiknak köszönhetően a széndioxid kibocsátás is csökkenthető lenne, ezzel együtt azonban a használóik számára a menetidő is csökkenne.

A Candela megtervezett egy teljesen elektromos, karbonsemleges szárnyashajót. Elmondták, hogy a C-8-as modelljükből már több mint száz darabot értékesítettek a tavaly augusztusi megjelenéstől számított első hat hónapban. A június 22-én bemutatott utasszállító hajóik várhatóan az év későbbi részében kerülnek éles bevetésre. A Candela alapítója és vezérigazgatója, Gustav Hasselskog kiemelte, hogy  arra törekednek, hogy valami figyelem felkeltővel álljanak elő, hiszen azáltal könnyebben célt érhetünk a fenntarthatóság ügyében.

Hasselskog útja a zöldebb technológia felé egy régi megoldáson keresztül vezetett. A szárnyashajók hajótestének alsó oldalához vannak a szárnyelemek rögzítve, amelyek a jármű felgyorsulásával kiemelik azt a vízből. Ezáltal a csökkentik a súrlódást, a tempó megnövekszik és ezzel együtt az akkumulátor hatékonysága is. A kompozit szénszálas anyagból készült test pedig nagyon könnyű, ez pedig elengedhetetlen abból a szempontból, hogy a hajó „repülni tudjon”.

A rekreációs hajózás karbonsemlegessé tétele nem oldja meg az óceáni közlekedéssel járó kibocsátás problémáját. A hajózás az egész világon rettentően szennyezi a környezetet. Az elektromos vonalra való átállás itt sajnos nem lehet opció az akkumulátor súlya és a megtett távok miatt. A Tiszta Közlekedés Nemzetközi Tanácsának (ICCT) egyik kutatója, Elise Georgeff elmondása szerint azonban lehetnek enyhítő tényezők. Az üzemanyag megválogatásában lát lehetőséget, valamint a kisebb utasszállítóknál még megadja az esélyét annak, hogy átváltsanak az elektromos működtetésre.

Épp emiatt a Candela igyekszik betölteni ezt az űrt. Terveik között szerepel vízitaxik létrehozása, amelyek hat, de akár harminc fő szállítására is alkalmasak lennének. Az első ilyen jellegű projekt várhatóan a jövő évben teszi meg az első köreit Stockholm környékén. Gustav Hemming azt is hozzátette, hogy az útvonalak optimalizálásával és a szárnyashajók alkalmazásával akár a felére lecsökkenhetnének a menetidők, miközben az élővilágra gyakorolt negatív hatást is sokkal kevesebb lenne.

Kép forrása: edition.cnn.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.