Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Ha néhány napnál tovább tart a norvég olaj- és gázipari sztrájk, az katasztrofális lenne Európa számára

S.Rita | 2022.07.05. 03:07

Az európai gázárak négyhavi csúcson kereskedtek hétfőn a norvég olaj- és gázszektorban bekövetkező sztrájk hírére. A kereskedők szerint a kontinensen végigvonuló karbantartási leállások és újraindítások kockázatának közepette ha csak rövid ideig tart is a sztrájk, már az is probléma, de ha néhány nap, az már egyenesen katasztrofális Európa számára.

A Norske Olje og Gass (Norog) csoport még a hétvégén jelentette be, hogy a norvég Lederne Union július 5-én éjféltől munkabeszüntetést tervez az Equinor által üzemeltetett Gudrun, Oseberg South és Oseberg East mezőkön, amely a szervezet 74 tagjára vonatkozik.

A 117 offshore dolgozót érintő tervezett bővítéssel július 6-tól további három Equinor által üzemeltetett mező – Heidrun, Aasta Hansteen és Kristin -, valamint az Equinor Kristinhez kapcsolódó Tyrihans mezője is leállna.

A Norog szerint a sztrájk napi 292 000 hordó kőolaj-egyenérték gáz, és napi 130 000 hordó kőolaj és kondenzátum veszteséget fog eredményezni. Ez a norvég mezők teljes gáztermelésének mintegy 13%-ának és olajtermelésének 6,5%-ának felel meg – állítja a Norog.

A norvég mezők az EU és az Egyesült Királyság gázigényének 20-25%-át fedezik. Kivételt képez a Hammerfest LNG, ahová a Snohvit mezőről származó gázt szállítanak a piacra. A norvég gáz a világpiac 2-3%-át teszi ki.

Potenciális hatás

Június közepe óta az európai gázkereskedők már küzdenek azzal, hogy az orosz Gazprom leállította a napi 150 millió köbméter kapacitású Északi Áramlat gázvezeték áramlását.

A közelgő tervezett karbantartás, amely július 11-től teljesen leállítja az Északi Áramlatot, már most feszült helyzetbe hozza a kereskedőket, mivel fennáll annak a lehetősége, hogy a vezeték egyáltalán nem indul újra, amint a munkálatok július 21-én befejeződnek, és ez magasan tartja az árakat.

Több európai ország, köztük Európa legnagyobb gázvásárlója, Németország, a gázfogyasztás csökkentése érdekében sürgősségi ellátási intézkedéseket vezetett be az orosz szállítás teljes leállítására számítva.

Egy európai gázkereskedő szerint az esetleges norvégiai sztrájk kétnaponta egy LNG-szállítmánynak megfelelő mennyiségű cseppfolyósított földgázt vonna ki a piacról. A helyzet akkor is rossz, ha rövid ideig tart, de ha néhány napnál tovább tartana, az katasztrofális lenne Európa számára – tette hozzá.

A gázárak az egekbe szöknek

A holland TTF első hónapos augusztusi földgáz határidős kontraktusa március óta a legmagasabb szinten, megawattóránként több mint 160 eurón (49,65 dollár/millió BTu) mozgott hétfőn, ami mintegy 9%-kal magasabb a pénteki záróárnál.

A Safe és az Industri Energi szakszervezetek, amelyek a norvég polcokon dolgozó üzemeltetői alkalmazottak mintegy 85%-át képviselik, júniusban megállapodtak az idei bérmegállapodásról, miután az állam közvetített a munkáltatókkal Oslóban, és így sikerült elkerülni a sztrájkot. A Lederne tagjainak 67%-a azonban elutasította a bérmegállapodást.

fotó: equinor

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.