Mobilitás

Audi e-fuel, HVO és társai – Nem ma kezdtek zölddé válni

Benedek Attila | 2022.07.06. 04:01

Ha ma valaki zölddé akarja varázsolni az imázsát, akkor sokszor elég a fenntarthatóság, az innováció és újrahasznosítás szavakat sokat hangoztató sajtóközleményeket kiadnia. Cselekedni már nehezebb.

Néha az az érzése az embernek, hogy egy PR világban, azaz vetítős világban élünk. Ugyanis sokan csak a látszatra adnak, és koránt sincs meg az a „zöldség”, mint amit mutat magáról a vállalat.

Erre a jelenségre a sajtó éles szemű munkatársainak a válasza a green washing. A zöldmosás kifejezést azokra a cégekre, tevékenységekre szokták használni, amikor a zöldségről, zölddé válásról mutatott kép és a valóság között komoly eltérés található. Erre számtalan példát találni.

Ezt a folyamatot erősiti, hogy a befektetők szemében sokat nőttek azok a cégek, akik zöld jelent és szuper zöld jövőképet mutatnak. A Formula E-t és az Extrem-E-t is szokták vádolni ezzel, főleg abban az esetben, mikor el kell dugni a dízel generátorokat, amivel feltöltik az autókat. De legalább biodízel üzemanyag hajtja őket…

Nem ma kezdték

Az Audi szerencsére régi motoros a tiszta üzemanyagok kutatása és alkalmazása terén. A legfrissebb információ a tárgykörben, hogy idén februárban tették közzé, hogy a 286 lóerős, háromliteres turbódízelük már tankolható a használt sütőolajat tartalmazó HVO-val. Ez a zöld üzemanyagfajta 600-nál több kúton kapható, zömmel Skandináviában. A lényeg, hogy az A4, A5, A6, A7, A8, Q7, Q8 típusok a fenti dízellel szerelve, bátran használhatók ezzel a zöld üzemanyaggal, aminek a hátteréről itt olvashat. A kamionoknál sokat használt HVO legnagyobb előnye, hogy a hagyományos dízel üzemanyaggal szemben 70-95 százalékkal kisebb a CO2 lábnyoma. Ezen felül még sok előnnyel rendelkezik.

De ezzel nincs vége, mert az A4, A5-ös és a Q5-ös típusok kétliteres dízeljei is működnek a HVO-val. Ami az EN 15940 szabványnak felel meg.

A tárgykörben a plusz pontot az jelenti, hogy az Európa parlament még se tiltotta ki teljesen 2035-től a hagyományos motorokat, helyet hagyva a szintetikus és egyéb módon előállított zöld üzemanyagoknak. Ez a józanodás jele, mert főleg Kelet-Európában a hagyományos autókkal felvevő elektromos autók árai, teljesen irreálisak az átlagembernek.

A kezdetek

Fura ezt leírni, nemrég a dízel szavunk még egy trendi dolgot jelentett. A korszerű turbódízelekkel az autógyárak alacsonyan tudták tartani a flottájuk széndioxid és a fogyasztási átlagát. Csak a nitrogén oxidok, az apró korom részecskék és a VW botrány ne lett volna.

Ennek a korszaknak a szülötte az Audi biodízel kísérlete. A négykarikás vállalat mindig ügyesen kötötte össze a gyári szintű sportolást a kutatás-fejlesztéssel és a szériagyártással. A Le mans-i 24 óráson és a sportkocsi versenyeken elért számtalan siker, kísérleti laboratóriuma volt az utcai autókban használt technológiáknak. A turbódízel motorok terén például ott a 2008-as Le mans-i siker, amikor is a Shellel közösen tesztelték biodízelt. Ennek az egyik fő összetevője a biomassza. Fontos tudni, hogy ekkor az Audi, a biodízel versenyüzemanyagnak már a második generációját használta.

E-fuel, e-gas és társai

A hagyományos motorok zöldítése kissé döcögősen megy. Annak ellenére, hogy a becslések szerint 1,42 vagy 1,5 milliárd ilyen üzemű autó szaladgál a Földön. Az ok, hogy miért lehetne ezen gondolkodni, nagyon egyszerű: a 10 milliót nemrég lépte át a tisztán elektromos járművek száma… A számokat összevetve, az átállás nem fog menni egyik évről a másikra.

Ezért az Audi a fejlesztéseinél nagy figyelmet fordít az alternatív, széndioxid mentesen előállított üzemanyagokra. A szintetikus gázolaj terén a kísérletek 2014 óta folynak, ebben partnerük a Zürich mellett működő Climeworks.

A svájci vállalat víz, biogáz és zöld áram segítségével állít elő szintetikus gázolajat. Az eljárás lényege, hogy magas nyomáson és hőmérsékleten bontják összetevőire a vizet. A végeredmény nyersolaj szintű, zöld alapanyag, amiből könnyű e-gázolajat előállítani. A kísérleti üzem német földön működik, Drezda közelében.

A gáz üzem

A VW konszern a Fiaton kívül, amely még hisz a földgáz hajtásban azaz CNG-ben. Ezért kínálatban tartják az A3 g-tron kivitelét. Ezen a téren a Wertlében működtetnek egy üzemet. Itt 2013 óta dolgoznak a szélenergia segítségével, hogy hidrogént és mesterséges gázt előállítsanak. A célkeresztben a szintetikus metán található. A széndioxid mentesen előállított gázt, két lépcsőben készül. Az e-gas téren a partnerük a Tennet TSO GmbH. E-Gas téren a partnerek között találni a Viessmann GmbH.-t is.

Zöldített üzemanyagok

A zöld benzin terén a Fraunhofer Center és a Global Bioenergie S.A. közös munkájában bíznak. Ennek egész jól dokumentált a története. Ide kapcsolható a Ducati is, amelynek a jó hangú motorjainak a túlélése szempontjából létfontosságú az e-fuel, azaz a szintetikus benzin.

Az etanolt sem hagyják figyelmen kívül, amely természetesen e-etanol néven fut. Itt az Egyesült Államokban kell keresni a négykarikások partnerét, közelebbről Új-Mexikó államban, Hobbs városában. Itt működik a Joule, amely sósvíz és különleges mikroorganizmusok párosításával, nyolcszor hatékonyabban állít elő etanolt, mint a hagyományos kukoricás módszer. A Brazíliában igen elterjed cukornádas verziónál pedig háromszor hatékonyabbak. Ez a tengertúli együttműködés, 2012 óta tart.

 

Kép forrása: Audi

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.