Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

A szél és a napenergia új rekordot ért el tavaly

NRGreport | 2022.07.07. 06:00

A tavalyi év során a teljes világ által előállított energia több mint tíz százalékát a szél és a napenergia tette ki, ez pedig egy új rekordot jelent a területen. Nemrégiben jelent meg egy elemzés, amely a tavalyi év adatairól számol be az energiaipar területén. Ez a jelentés számos vállalat számára igen meghatározó forrás. A Forbes cikk szerzője, Robert Rapier hosszasan elemezte a nyilvánosságra hozott számokat.

A múlt héten jelent meg a BP által kiadott 2022-es statisztikai áttekintés a világ energiájáról (BP Statistical Review of World Energy 2022), ami a 2021-es energiai adatokat dolgozza fel. Az elemzés egy átfogó képet ad a készletekről és keresletről a fő energiaforrások terén országos szintekre lebontva.

A statisztika alapján az energiahasználat és fogyasztás terén még mindig érezhető a koronavírus-járvány hatása. A fogyasztás és a termelés drámai módon visszaesett a 2020-as évben, bár azóta a kereslet újra felfelé ível. Az  ellátási lánc megszorításai hatással voltak arra, ahogyan az energiatermelők válaszolni tudtak a keresletre. Ezek a folyamatok végül egekbe szökő energiaárakat eredményeztek.

A teljes energiafogyasztás 5,5 százalékkal emelkedett, ami egy új rekordot jelent. Ez a legnagyobb energiafogyasztás emelkedés az 1970-es évek eleje óta, ami jól jelzi a világjárvány utáni kereslet visszatérését. A tavalyi évben a fosszilis tüzelőanyagok a teljes energiafelhasználás 82 százalékáért voltak felelősek, ami megegyezik a 2020-as adatokkal, viszont kevesebb, mint az azt megelőző években. A maradék energiahasználaton osztozik a hidroelektrikus energia (6,8 százalék), a megújuló energiaforrások (6,7 százalék) és a nukleáris energia (4,2 százalék). A teljes széndioxid-kibocsátás 5,9 százalékkal emelkedett 2020-hoz képest, azonban 1 százalékkal így is elmarad a 2019-es adattól.

A megújuló energiaforrások egyre nagyobb teret követelnek maguknak. Az előző évben 15 százalékkal emelkedett a megújuló energiaforrásokhoz köthető teljes energiafogyasztás. A napenergia által előállított áramfogyasztás – rekordnak számító – 1.7 exajoule-lal (EJ) emelkedett. Ez 22 százalékos növekedést jelent, miközben még mindig a szélenergia járult hozzá a legnagyobb mértékben a megújuló energiaforrások térnyeréséhez. Ketten együtt a szél- és napenergia 2.894 TWh áramot állított elő 2021-ben – összehasonlításképp, 2010-ben ugyanez a szám 380 TWh volt.

A tavalyi év során a teljes világ által előállított energia 10,2 százalékát a szél és a napenergia tette ki, ez pedig egy új rekordot jelent a területen, hiszen most először lépték át a 10 százalékot.

Kép forrása: forbes.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.