Mobilitás

Az automatizált vezetés társadalmi vonatkozásait vizsgálja az Audi (X)

NRGreport | 2022.07.07. 04:02
Támogatott tartalom

Az alkalmas jogi keretektől az etikai kérdéseken át, egészen a digitális felelősség témájáig: az Audi „SocAIty” névre keresztelt tanulmánya az automatizált vezetés össztársadalmi dimenzióit kívánja megvilágítani. Ennek során Európa, az Amerikai Egyesült Államok és Ázsia egyes vezető szakértői saját szakmai szemszögükből állást foglalva kezdeményeznek hosszú távú vitát a jövő mobilitásáról.

Az automatizált vezetés széleskörű elfogadottsága szempontjából egyaránt nagy jelentőségű a vezetési rendszerek technikai érettsége, illetve társadalmi vonatkozásai. A jogi és a politikai keretfeltételek mellett az emberek hozzáállása is döntő az olyan új technológiák, mint az automatizált vezetés elterjedése tekintetében. A politika és a gazdaság összesen 19 tudományos szakértője vitatta meg az automatizált vezetés jövőjének központi kérdéseit.

A tanulmány legfőbb eredménye: a mobilitási környezet 2030-ban változatosabbá válik, miközben többféle mobilitási megoldást tartalmaz majd. Emellett a városokban bővül majd a mikromobilitás formáinak sokfélesége, az elvárásokat pedig egyre inkább az emberek élőhelye határozza meg. A szakértők többsége az Amerikai Egyesült Államokat tekinti az automatizált vezetési technológiák terjedésének fő hajtóerejének, ahol ugyan nem minden esetben zajlik elsődlegesen az új technológiák fejlesztése, ám megfelelő tőke és a szakértelem segítségével itt jelenhetnek meg elsőként az utakon.

Kép forrása: Audi

Az elfogadottság nagyban függ a személyes tapasztalatoktól

2030-ra már merőben újszerű, vegyes forgalom határozhatja meg a mobilitást, ahol az önállóan közlekedő járművek az ember által irányítottakkal találkoznak majd. A közlekedés résztvevőinek fokozatosan kell majd alkalmazkodniuk ehhez, új magatartási normákat elsajátítva. Az előrejelzés szerint az embereknek időre lesz majd szükségük, hogy ezen korántsem alábecsülendő kulturális változás során bizalmi kapcsolatot alakíthassanak ki az automatizált vezetéssel.

Mesterséges gondolatkísérletek helyett balesetmegelőzés és kockázatkerülés

„Kit kerüljünk ki elsősorban? Ha továbbra is ez szerepel a napirenden, aligha jutunk előrébb” – véli Christoph Lütge, a Müncheni Műszaki Egyetem Mesterséges Intelligencia Etikai Intézetének igazgatója. A balesetveszélyes helyzetekben felmerülő dilemmák kezelése elengedhetetlen az automatizált vezetés etikai vonatkozásainak megértéséhez. Amint elhangzott, a vita azonban gyakran érzelmi síkon és egyes szakértők szemszögéből tekintve bizonyos biztonsági és etikai megfontolások mentén ideologizálva zajlik. A szakértők ezért egyetértenek abban, hogy a következő fontos lépés az etikai alapelvek gyakorlati szituációk szerinti konkretizálása, illetve azon valós kihívások és kérdésfelvetések megfogalmazása lenne, amelyekkel a vállalatoknak és a jogalkotóknak meg kell küzdeniük.

 

Képek forrása: Audi

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.