Szabályozás

Csökkent a hazai primerenergia-felhasználás áprilisban

NRGreport | 2022.07.07. 11:15

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) legújabb, 2022. áprilisi adatokat közlő energiastatisztikai riportjából kiderül, hogy több mint tizedével csökkent a földgáz belföldi felhasználása a tavalyi év azonos időszakához képest, az országos primerenergia-felhasználás pedig 91,75 PJ volt, amely 2,24 PJ-lal alacsonyabb az előző év áprilisi adatokhoz képest.

Az országos primerenergia-termelés 2022. áprilisában 38,97 PJ volt, amely közel azonos szinten maradt az előző év azonos időszakához képest. Az elsődleges megújuló energiahordozók termelése 0,52 PJ-lal, a nukleáris forrásból származó termelés 0,12 PJ-lal emelkedett, míg az elsődleges fosszilis energiahordozók termelése 0,52 PJ-lal és az egyéb nem megújuló forrásokból származó energiatermelés 0,12 PJ-lal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Az országos primerenergia-felhasználás 2022. április hónapban 91,75 PJ volt, amely 2,24 PJ-lal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A felhasználáson belül, a megújuló energiaforrásoké 0,73 PJ-lal emelkedett, míg a fosszilis energiaforrások felhasználása 3,30 PJ-lal és az egyéb nem megújuló forrásoké 0,25 PJ-lal csökkent az előző év azonos hónapjához képest.

A földgáz belföldi felhasználása 29,3 PJ volt, amely 11,2%-kal volt alacsonyabb a megelőző év azonos hónapjánál. 2022 áprilisában a hazai összes villamosenergia-felhasználás 3 933 GWh volt, amely 2,1%-kal emelkedett a megelőző év azonos időszakához képest.

A bruttó villamosenergia-termelés 2 990 GWh volt, amely 1,4%-kal alacsonyabb a megelőző év azonos időszakához képest. A nukleáris forrásból származó bruttó villamosenergia-termelés kismértékben, 0,8%-kal emelkedett, míg a fosszilis alapú 15,4%-kal az egyéb forrásból származó pedig 18,6%-kal csökkent az előző év áprilisához képest. A megújuló forrásból termelt bruttó villamos energia mennyisége az előző év azonos hónapjához képest 15,8%-kal nőtt.

A megújuló energiaforrásból termelt villamos energia 62,8%-át a napenergia, 22,2%-át a biomassza forrás, 9,5%-át pedig a szélenergia biztosította. A megújuló energiaforrásból származó villamos energia a napelemek által termelt kivételével minden megújuló energiaforrás esetében csökkent a megelőző év azonos időszakához képest. A napelemek által termelt villamos energia mennyisége 39%-kal nőtt.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal havi rendszerességgel publikál adatokat a hazai szén- és kőolajtermékekről, valamint a villamos energia- és földgázellátásról. Az energiatermelésre, készletekre, ellátásra vonatkozó havi adatok és a primer mérleg a tárgyhónapot követő 65-ödik napon érhetők el.  A MEKH a hivatalos statisztikai adatokat az Eurostathoz igazodva az előre meghatározott és kihirdetett tájékoztatási terv és publikációs naptár alapján teszi közzé honlapján.

 

Kép forrása: unsplash

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2022 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.