Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

Világgazdasági Fórum, Davos – Audik a célkeresztben

Benedek Attila | 2022.07.08. 04:02

A világ legbefolyásosabb gazdasági szereplői, ezúttal nulla szennyezőanyag kibocsátással közelítették meg az éves tanácskozásuk színhelyét. Nem csak a járművek, hanem a töltésük is érdekes.

A davosi Világgazdasági Fórum, azaz a legfejlettebb országok rendszeres tanácskozása idén május 22 és 26 között zajlott. A környezetvédelem témájában, itt olvashat a konferenciával kapcsolatban. Az idei megbeszélésre is az Audi szállította az autókat. Ez egy régi és bevált együttműködés a rendezők és az ingolstadti márka között.

Az autópark

2022-ben a világ egyik legforróbb és legtrendibb témája a környezetvédelem. Ezért nem véletlen, hogy komoly váltás történt a járműparkban. A 139 darab shuttle autó, teljesen elektromos, azaz a vendégek szállítása nulla szén-dioxid-kibocsátással történt. A járművek listája: Audi e-tron GT quattro, Q4 Sportback e-tron quattro, a végére maradt az Audi e-tron quattro.

Az elegáns Audikat könnyű felismerni, mert a fehér színükkel szinte világítanak az alpesi környezetben.

A töltőpontok

A szalonokban is megvásárolható járműveknél azonban érdekesebbek a töltőpontok, ugyanis a közel 150 elektromos autó igazán gyors töltése nem tartozik az egyszerű feladatok közé. Főleg fenn a hegyekben, a Jakobshorn településen kialakított töltési völgyben.

A megoldást a mobil töltőállomások jelentik, amelyet az Audi fejlesztési osztályán alkalmaztak először. Ezeket az elektromos autók tesztelésekor vetették be. Segítségükkel, a világ legelhagyatottabb helyein is lehetett gyorsan tölteni, a teljesen zöld prototípusokat. A négy spéci töltőállomáson kívül, kétféle méretű, telepíthető töltő konténert is használtak. A helyi állomásokkal együtt, összesen 96 töltőpont állt az autók rendelkezésére.

A 30 láb hosszú, azaz 9,1 méteres konténeren alapuló töltési pont, 16 autót tud fogadni egyszerre miközben 45 perc alatt megoldódik a járművek teljes töltése.

Fontos adat, hogy ezek úgy is tudnak működni, hogy a helyi hálózatra nincsenek rákapcsolva. Ebből a nagyméretű állomásból, kettő állt rendelkezésre.

A tíz lábas, azaz három méteres változatból ötöt vittek Svájcba. Ezek egyenként öt autót tudnak tölteni. Itt egy óra alatt érhető el a járművek teljes „feltankolása”.

A hatalmas áramfelvétel miatt kellett létrehozni az állomásokat, mert ennyi autó töltése, az átlagos elektromos hálózatot komolyan igénybe veszi. Az áramtöltők teljes kapacitása egyébként 5 MWh.

Élmény töltőpontok

A prémium autóvásárlók jó létéről és kényelméről, a gyárak is gondoskodnak. Ezek az autósok, a töltést is máshogy intézik, mint az átlagember. Az első fecskét ezen a téren a nürnbergi vásárközpont jelenti, ahol már tavaly óta működik a bajor márka prémium töltőpontja. Természetesen az autókat gyors-töltőn keresztül „tankolják”, így a tulajdonosnak csak néhány tíz percet kell az elegáns, 200 négyzetméteres környezetben tölteniük, ahol étkezés, kávé és üdítő elfogyasztása is lehetséges.

Az Audi charging hub második pontja Zürichben nyílik meg. A közeljövőben megcélzott városok között található Salzburg és Berlin is. Az első töltőhelyen, hat, 350 kW-os csatlakozón keresztül lehet az Audikat tölteni.

Viszonyítás végett: ha a hazai villanyautós 50 kW-os ponton tölt, akkor boldog az átlagosnál nagyobb sebességtől… A hazai hálózat többsége 7, és 22 kW-os nyilvános töltőpontokból áll.

 

Kép forrása: Audi

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.