Mobilitás   rovat támogatója az Audi

Az elektromos autók eladása elérte a félmilliót az Egyesült Királyságban

NRGreport | 2022.07.09. 04:00

Az eladott elektromos autók száma meghaladta a félmilliót az Egyesült Királyságban egy újabb elemzés szerint. Mindez úgy történt meg, hogy a világjárvány és a háborús helyzet következtében számos problémába ütköztek az ellátási láncok. A berlini elemző, Matthias Schmidt mondta el, hogy az Egyesült Királyság júniusban érte el ezt a mérföldkövet és várhatóan meg fogja előzni Franciaországot az év végéig az ide vonatkozó statisztikában.

Az elemzés kiemeli, hogy az ellátási láncban megjelenő problémák ellenére (melyeknek kiváltói a koronavírus-járvány volt, majd most aktuálisan az orosz-ukrán háború) sikerült ezt a számot elérni az eladások terén. Júniusban sikerült elérni ezt a mérföldkövet, a számok alapján pedig Matthias Schmidt elemző szerint Franciaországot is megelőzheti az év végéig a szigetország.

Az Egyesült Királyság utcáin előforduló elektromos autók száma 2019-ben még a 100 ezret is alig érte el. Az autómárkák azonban igen nagy mértékben kezdték el gyártani a különböző típusokat, mellyel céljuk volt tartani a széndioxid kibocsátásra vonatkozó szabályozásokat és a közelgő átállást. Ugyanis 2035-től sem az Egyesült Királyság, sem az Európai Unió területén nem készülhetnek már új benzines autók.

A számok azt jelentik, hogy az elektromos autók nagyjából az 1,2 százalékát teszik ki jelenleg a brit utakon közlekedő járműveknek. Ez a szám azonban várhatóan megugrik majd a kínálat növekedésével. A szigetországban az elektromos autók gyártását sikerült megduplázni májusban az egy évvel korábbi adatokhoz képest. A kereslet felülmúlta az utánpótlást az elmúlt években, de az eladásokat korlátozta a tény, hogy némileg a gyártók is elszámították magukat az igény felmérésekor. Viszont bizonyos elemekből is hiány volt, ami a teljes iparra rányomta a bélyegét.

Schmidt elmondása szerint az Egyesült Királyság már sokkal korábban elérhette volna a félmilliós mérföldkövet, ha a fent említett nehézségek nem hátráltatták volna a folyamatot. Hozzátette, a gyártókat kényszerítették is arra, hogy prioritásal kezeljék az elektromos autó gyártást, hiszen a márkáknak adott esetben büntetést kell fizetniük, ha nem csökkentik elég gyorsan az általuk eladásra kínált autók átlagos szennyezését.

Érdekesség egyébként az összevetés ezen a területen a többi országgal. Norvégia tulajdonképpen egyedül alkotja az élmezőnyt, miután messze megelőzi a többieket az eladások terén. Egy 2020-as elemzés szerint az eladásaik majdnem 75 százalékát alkották az elektromos autók. A következő pozíciókon további északi országok osztoznak: Izland 45 százalékkal állt a második helyen, mögötte Svédország 32 százalékkal, majd Hollandia épphogy 25 százalék alatt. Ebben az elemzésben akkor az Egyesült Királyság a maga 10,7 százalékával a 13. helyre fért oda.

Az eredeti célokat az elektromos autók eladása terén még az Európai Unió határozta meg, azonban a Brexitet követően a britek átvették ezeket. Amíg az unió tagjai voltak, könnyebb dolguk volt az eladások terén kielégíteni a britekre jellemző igényeket. Otthon eladhatták a nagyobb, szennyezőbb autókat, amíg ezzel párhuzamosan aktívan jelen voltak az olasz piacon is, ahol sokkal inkább preferálták a kisebb, kevésbé szennyező autókat.

Kép forrása: theguardian.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2022 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.