Innováció

A modell, amelyik képes másik autók töltésére

NRGreport | 2022.07.10. 04:00

A Kia EV6 egy kisebbfajta töltőként képes működni a magában hordozott újításnak köszönhetően. Tulajdonosai az akkumulátor egységét használhatják arra, hogy háztartási gépeket, de akár más elektromos autókat is ellásson energiával. Utóbbi esetében természetesen nem tud majd olyan gyorsan tölteni, azonban az az elképzelés, hogy ki tud menteni egy partvonalon ragadt utazót és elég töltést tud adni a folytatáshoz a következő állomásig.

Bár az idén bemutatott Ford F-150 Lightningre sok figyelem hárult azon képessége miatt, hogy egy hordozható generátorként is funkcionálhat, akadt egy másik elektromos autó típus is, amelyik képes hasonlóra. A Kia EV6 ráadásul egy olyan funkcióval is rendelkezik, amellyel adott esetben társait tudja tölteni. Emellett az akkumulátor egysége (amely a hosszabbított távú modellekben 77.4 kWh-t jelent) a háztartási gépeket is képes ellátni. Előbbinél fontos kiemelni, hogy nem képes olyan gyors töltésre, mint egy sima töltőállomáson. Viszont elméletileg arra maximálisan elegendő lesz, hogy egy útszélen ragadt utazót ellásson elegendő töltéssel a következő állomásig.

Két mód van arra, ahogyan energiát lehet kinyerni az EV6-ból. Az egyszerűbb megoldás, ha rákapcsolódunk a hátsó ülés alatt található nyíláson, amelyet védőborítás fed. Ez akár képes a hűtőnket is megfelelő módon ellátni. A másik járható út a V2L adapter alkalmazása, amivel a Kia ellátta ezt a típust. Hátul, kívülről a jobb oldalon található, ha másik autóval szeretnénk összekötni, akkor itt tudjuk megtenni. Az EV6 1900 wattos kimenete megközelíti a Honda által gyártott EU2200i generátoráét és elegendő teljesítményt tud leadni a házban működő elemek (a háztartásokban leginkább használt eszközök (lámpák, hűtő) ellátásához is.

Mikor a töltő szerepében tetszeleg az autó, a beállítások között kiválaszthatjuk a pontot, ameddig tölteni kívánjuk a másik autót vagy a háztartási eszközt. Az itt megtalálható legalacsonyabb érték az autó töltöttségének 20 százaléka. Az esetleges háztartási szerepeken túl a benti kialakítás miatt példának okáért egy porszívót is ráköthetünk. Így aztán az autó belső kitakarításakor nincs szükség külső forrásra. A töltő funkció mozgás közben is elérhető, így aztán csak a képzelet szabhat határt annak, hogy utazáskor mi mindenre használhatjuk ezt a funkciót.

Maga a Kia nem csinált nagy hírverést az EV6 képességei körül, azonban a jövőbeli tulajok bizonyára kihasználják a benne rejlő lehetőségeket.

Kép forrása: caranddriver.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.