Trading

Egyre bizonytalanabb, hogy mennyi olaja van Szaúd-Arábiának

S.Rita | 2022.07.11. 01:02

A mai napig iparági titok, hogy Szaúd-Arábia mennyi olajat képes valójában kiszivattyúzni. Már mindenki szkeptikus, hogy a szaúdi királyság tényleg az „olaj központi bankja” lenne.

A magas olajárak és a feszített globális termelés idején egyre nagyobb a bizonytalanság övezi, hogy Szaúd-Arábia valóban képes-e napi 12 millió hordó olaj kitermelésére.

Mivel azonban a világ az eddigi egyik legsúlyosabb ellátási válsággal néz szembe, az iparági bennfentesek, OPEC-források és más szakértők rendre felteszik a kérdést, hogy a jelenlegi legalább 10,5 millió bpd kitermelés mellett Szaúd-Arábia valóban rendelkezik-e még 1,5 millió bpd-vel, amelyet gyorsan és tartósan üzembe lehet helyezni.

Szaúd-Arábia ugyanis a rekordközeli olajárak ellenére is az OPEC-kvótája alatt termel, és az OPEC adatai szerint a királyságban tavaly az új kutak fúrása jóval a járvány előtti szint alatt maradt.

A Reutersnek név nélkül nyilatkozó iparági források szerint az Aramconak legfeljebb további 1 millió bpd tartalékkapacitása van. A jelenlegi 10,5 millió bpd-t termelést figyelembe véve tehát nem tudnak 11,5 millió bpd fölé menni.

Az Aramco nem hozza nyilvánosságra a készletek szintjét, de az iparág becslései szerint a cég 60-90 napig napi 0,3-0,5 millió hordónyi pluszt tudna felszabadítani.

Gary Ross, az OPEC és Szaúd-Arábia veterán megfigyelője szerint sem lehet a szaúdi termelési kapacitás lehet több 11 millió bpd-nél, mert az elmúlt évek alacsony fúrási rátái nem tudták pótolni a meglévő kapacitás veszteségeit. „Kifogytunk a készletekből” – summázta Ross.

Az Aramco már egy ideje dolgozik a növekedésen

2020 második negyedévében néhány napig tudta csak a szaúdi vállalat a 12,1 millió bpd napi termelési rekordot tartani.

Mindeközben növekedési terveink végrehajtásáról beszélnek, és már 13 millió bpd-ről, amely 2027-re szerintük várható.

Májusban az OPEC által a termelés nyomon követésére használt másodlagos források a szaúdi termelést 10,42 millió bpd-re saccolták, ami több mint 100 000 bpd-vel alacsonyabb a kvótánál és annál, amit a királyság elmondása szerint termelt. (A másodlagos források között tanácsadó cégek és árképzésre szakosodott ügynökségek szerepelnek, az OPEC választja ki a termelés nyomon követésére, hogy lássák, hogy a tagok valójában mennyi olajat is pumpálnak.)

Az OPEC termelési kapacitását úgy általában is számos tényező gyengítette, többek között a 2014-2016 közötti globális többlet és alacsony olajárakkal jellemezhető periódusok, valamint a 2020-as COVID-járvány miatt visszaesett fúrási arányok.

Az OPEC-tagok olajipara a csökkenő olajbevételek miatt a beruházások hiányával szembesült. A világpiaci olajárak csökkenése mindig kihat az Upstream beruházásokra, mégpedig időbeli késéssel”– mondta az OPEC egyik küldöttje.

A szaúd-arábiai aktív fúrótornyok száma 2021-ben hat darabbal 65-re emelkedett, bár az összlétszám jóval elmaradt a 2017-2019-es időszakban átlagosan 117 aktív fúrótoronytól.

 

 

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.