Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

Középkorú teljesítményőrült férfiaktól elmozdulva nők és családok felé közelítene az Alfa Romeo

Csongor Takács | 2022.07.11. 08:29

Az Alfa Romeo azzal duplázná meg eladásait, hogy már nem csak érzelmekkel operálna, hanem inkább a mainstream közönséget szólítaná meg – mondta el a vállalat brit főnöke.

Damian Dally szerint a márka jelenlegi vásárlói azon középkorú férfiak, akiket az Alfa Romeo autóinak teljesítmény imázsa csábít el, és ez jelenleg igencsak korlátozza az értékesítési teljesítményt.

Sportos márkaként tekintenek ránk, ezért ez kihívás az Alfa számára”mondta Dally, aki szerint az olyan autók, mint a Tonale SUV, a vállalat első hibridje, és a hamarosan megjelenő Brenero kistestvér, amely az Alfa első EV-jét adja, segítenek majd némileg kiszélesíteni azt a vonzerőt, amivel nőket és családokat vonzanak be.

Visszaestek a számok: az Alfa 2021-ben világszerte mindössze 25 964 járművet adott el, az Egyesült Államokban pedig mindössze 18 250-et.

Szélesebb közönség felé kell kínálnunk az Alfa-sztorit, ugyanakkor önazonosnak maradni” – mondta el Dally.

Ez persze nem jelenti azt, hogy az Alfa teljesen hátat fordít sportos imázsának, és mostantól egy rakás unalmas autót tervezne. A brit főnök szerint a vállalat még mindig hisz a hagyományos négyajtós sportos szedán formátumban, amely a 20. század második felében népszerűvé tette az Alfákat, és amely a jelenlegi Giuliában még mindig él és virul.

Lehet, hogy a piac távolodik a szedánoktól, de mi még mindig hiszünk bennük” – mondta.

Az Alfa-sztori

Az Alfa története 1910-re nyúlik vissza, amikor a Cavalier Ugo Stella megvásárolta a Società Italiana Automobili Darraq, francia autógyártó olaszországi üzemének részvényeit. Az első üzem a Strada del Portello 95. szám alatt volt Milánó északnyugati külvárosában, és a vállalat neve „Anonima Lombarda Fabbrica Automobili” (Lombard Autógyár, részvénytársaság) volt, innen származik az A.L.F.A. rövidítés.

Az 1970-es évek elején az Alfa Romeo az Alfasud bemutatásával érkezett meg a modern Alfa Romeo, elsőkerék-hajtású ferdehátú dinamikus megjelenését kiegészítve sportkocsis vezetési élménnyel. Ez egy praktikus, mindennapi autó volt, azonban teljesítményében és formatervezésében már akkoriban is rendkívüli. Ez a dizájnra és teljesítményre törekvő trend tovább folytatódott az 1977-ben bemutatott második generációs Giulietta és az 1979-ben megjelent első turbódízel Alfa Romeo (Alfetta 2000 TD) modellekkel is.

1986-ban az Alfa Romeót, amely még mindig az olasz kormány tulajdonában volt, eladták a Fiat-csoportnak.

Az Alfa Romeo frissített modellkínálatában azóta is a legmodernebb formatervezést hirdetik. A 2015-ben Milánban debütáló Giulia bemutatásakor Sergio Marchionne vezérigazgató kijelentette, hogy az autó „ismét az olasz mérnöki munka és stílus szimbóluma lesz”, és Olaszország technológiai kiválóságának és kreatív szellemének ikonja.

A minőséggel és megbízhatósággal még mindig van egy kis gond

A két fontos piacon egyelőre nem jók a számok: a brit tulajdonosok körében végzett vezetői elégedettségi felmérésében ugyan szubjektív alapon nem szerepelt gyengén, de a meghibásodott autók számát nézve 100 Alfából majdnem 29-nek volt problémája (csak az MG és a Land Rover járt rosszabbul), míg a Miniknek csak 8 százaléka.

A 2022-es amerikai J.D. Power Initial Quality Survey is jóval az átlag alatt értékelte az Alfa Romeót, 26 hellyel lemaradva az első helyezett Buick mögött, és egy hellyel a Jaguar mögött. A J.D. Power Customer Service Index tanulmánya azonban a prémium márkák között az Alfát a leghátulra helyezte, ami az Alfa észak-amerikai kereskedői hálózatának állapotáról is siralmas képet ad.

Nem véletlen, hogy az Alfa vezérigazgatója, Jean-Philippe Imparato már számos intézkedést kezdeményezett a járművek minőségének javítása érdekében, és az amerikai márkakereskedői hálózatot is már átvariálták.

  Csongor Takács
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.