Fenntarthatóság

Ezek most Európa legszennyezettebb városai

Nagy Nikoletta | 2022.07.13. 11:41

A légszennyezettség minden évben százezrek korai halálát okozza – ezért nem érdemes ezekbe az európai városokba gyakran ellátogatni.

A The Lancet szennyezéssel és egészséggel foglalkozó bizottságának legfrissebb jelentése szerint 2019-ben kilencmillió haláleset volt a környezetszennyezésnek tulajdonítható. A levegőszennyezés a kilencmillió haláleset közel 75 százalékáért felelős. A statisztikák alapján több mint két évvel rövidíti meg az emberek életét a légszennyezés világszerte. A szennyezés hatása egészségügyi szempontból a dohányzáséhoz mérhető.

Az ezzel foglalkozó kutatók szerint a légszennyezés egy teljesen elhanyagolt egészségügyi problémának számít, amivel komolyabban kellene foglalkozni, mivel rengeteg embert érint. Az adatok azt mutatják, hogy Dél-Ázsia lakói átlagosan öt évet veszítenek el életükből a rossz légminőség miatt. A globális szennyezettség 2013 óta észlelt növekedésének 44 százaléka Indiában jelentkezett. Ha a WHO által javasolt határértékeket lehetne tartani, a kínaiak például átlagosan 2,6 évvel élhetnének tovább, mint most.

Az EuroNews cikke szerint a légszennyezés a déli mediterrán területeken júniusban volt a legmagasabb. Az Airly levegőminőség-figyelő cég szerint Dél-Spanyolországban és Olaszországban különösen rossz volt a helyzet, ahol a nagyvárosokban regisztrálták a legrosszabb méréseket.

A nyári szezonban a legnagyobb probléma az ezeken a területeken megnövekedett forgalom miatti magasabb nitrogén-oxid koncentráció, ami az egészségre nézve legalább annyira káros, mint a szén-dioxid.

A nyaralóknak rossz hír lehet, hogy a legrosszabb értékeket Spanyolországban és Olaszországban például a legnépszerűbb üdülőterületeken mérték: Murcia, Barcelona és Malaga régiókban kifejezetten rossz a helyzet, de a Fekete-tenger partján, Neszebárban sem a legegészségesebb jelenleg élni, és gond van Puglia, Marche és Campania területén is.

Bár a nagyvárosokban jellemzően nem a legtisztább a levegő, a mostani kiemelkedő légszennyezés oka az a meglehetősen nagy hőmérséklet-emelkedés lehet, amelyet 2022 júniusának második felében figyeltek meg Európa déli területein.

Az Airly szerint jelenleg a légszennyezéssel leginkább sújtott hely Athén, amelyet Barcelona és Milánó követ. A mérések figyelmeztetésül szolgálnak azok számára, akik idén szeretnének ellátogatni ezekre a népszerű nyaralóhelyekre. Bár általában nem ezen szempontok alapján szoktunk dönteni, szakértők figyelmeztetnek: ha tehetjük, inkább más célpontokat válasszunk a nyaraláshoz, egy hét ugyanis egy ilyen helyen már kifejezetten egészségkárosító hatással is járhat.

Az Airly egyébként a legkevésbé szennyezett helyeket is összeszedte: az Alpok például biztonságos választás lehet, még akkor is, ha nyaraláshoz nem éppen a hegyek jutnának először eszünkbe.

  Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.